Wat je niet zou moeten eten

Dit voedsel behelst de basis voor een zeer ongezonde levensstijl.

Inhoudsopgave

De opzet van deze pagina

Deel 1

Vooraf — Wat echt voedsel is

Deel 2

voedsel

De opzet van deze pagina

Deze pagina is opgedeeld in twee delen met elk deel een video + Nederlandse tekst. Dr. Sten Ekberg vertelt je over wat je niet zou moeten eten en zeer duidelijk waarom.

Van de getoonde video's heb ik delen vertaald en elk onderwerp in één artikel samengevoegd. Zo vormt die informatie de 'gecentraliseerde informatie' van een bepaald onderwerp.

Omdat de pagina's een samengevoegde informatie is van meerdere video's, kan de info op de pagina daarom niet altijd parallel lopen met de info binnen een video. Als in een video hetzelfde onderwerp aan bod komt, wordt soms naar dezelfde pagina verwezen indien nodig. Daarbij komt dat de onderwerpen zowel op deze pagina als in de video's zijn genummerd. Zo kan je een onderwerp in de video makkelijk opsporen.

Doordat het op deze manier is opgezet, kan je elke video bekijken terwijl je daarnaast ook de Nederlandse tekst bij de hand hebt. En middels de handige links naar gerelateerde onderwerpen, zal je snel begrijpen waar je bij voedsel op moet letten.

Tip Op de pagina How to lees je hoe je heel makkelijk de video's kunt bekijken en ook nog eens met Nederlandse ondertiteling. De video's zijn namelijk niet altijd helemaal vertaald.

Deel 1

In deze video worden 10 soorten voedsel opgesomd in de volgorde van slecht (nr. 10) naar aller slechtst (nr. 1). De nummers 10-6 zijn het 'voedsel' dat al geen voeding meer in zich heeft. Het is helemaal geen voedsel meer. Maar de nummer 5-1 zijn weer van een andere categorie, een veel ergere.

De video begint met een inleiding in wat echt voedsel is. Vervolgens komen 10 onderwerpen aan bod waarin in dit deel dezelfde nummers zijn toegekend.

Vooraf — Wat echt voedsel is

Sten begint zijn verhaal door te vertellen over wat voedsel hoort te zijn en noemt drie belangrijke aspecten die in voeding een grote rol spelen:

Gecentraliseerde informatie: Wat is echt voedsel?

1-10. De niet-vette producten

Gecentraliseerde informatie: Vette producten goed of slecht?

1-9. Vleeswaren

Gecentraliseerde informatie: Vleeswaren goed of slecht?

1-8. GMO

Gecentraliseerde informatie: Genetische modificatie.

1-7. Commerciële oliën

Gecentraliseerde informatie: Commerciële oliën.

1-6. Witte bloem, moderne tarwe, ontbijtgranen

Gecentraliseerde informatie: Moderne tarwe is de meest voorkomende gevoeligheid.

1-5. MSG

MSG is een afkorting voor 'monosodium glutamate' (mononatriumglutamaat).

Nu zijn we in een gevaarlijke categorie beland. De meeste binnen de reeks van 10-6 zijn doorgaans alleen door de bewerking van hun voeding ontdaan. Sommige daarvan kunnen een beetje giftiger worden dan de andere door de interferentie van chemicaliën en ook door de manier van hoe ze bewerkt zijn.

Gecentraliseerde informatie: Vergif als smaakversterker.

1-4. Suiker

De enige reden waarom suiker niet nummer 1 op de lijst is, is dat suiker een van die dingen is dat van nature geen vergif is. Maar het wordt wel gif wanneer we er veel te veel van eten.

Gecentraliseerde informatie: Suikers zijn het begin van insulineresistentie.

1-3. Margarine

Gecentraliseerde informatie: Margarine is nóg slechter dan olie.

1-2. Donuts, cake, glazuur

Gecentraliseerde informatie: Donuts, cake en glazuur.

1-1. Kunstmatige zoet- en smaakstoffen

Gecentraliseerde informatie: De gevaren van kunstmatige zoetstoffen.

Deel 2

De volgorde van de onderwerpen in deze video is willekeurig en heeft geen specifieke betekenis.

Video (0062) Dr. Sten Ekberg: Het slechtste voedsel om langer te leven
Trefwoorden: voedsel; ontstekingen.

2-1. Suiker

Gecentraliseerde informatie: Suikers zijn het begin van insulineresistentie.

2-2. Plantaardige oliën

Gecentraliseerde informatie: Commerciële oliën.

2-3. Margarine

Gecentraliseerde informatie: Margarine is nóg slechter dan olie.

2-4. Gefrituurd voedsel

Gecentraliseerde informatie: Wat is er verkeerd aan gefrituurd voedsel?

2-5. Moderne tarwe

Gecentraliseerde informatie: Moderne tarwe is de meest voorkomende gevoeligheid.

2-6. Light frisdranken

Gecentraliseerde informatie: Light frisdranken zitten vol gevaarlijke zoetstoffen.

2-7. Magere zuivel

Gecentraliseerde informatie: Het verkeerde van magere zuivel.

2-8. Ontbijtgranen

Gecentraliseerde informatie: Ontbijtgranen zijn veel slechter dan je denkt.

2-9. Bewerkt voedsel

Gecentraliseerde informatie: Wat is bewerkt voedsel?

2-10. Fastfood

Gecentraliseerde informatie: Fastfood wel of niet?