Commerciële oliën

Om oliën houdbaar te maken worden ze heel sterk bewerkt. Dit zijn daarom chemisch versterkte geproduceerde brouwsels.

voedsel

Wat 'plantaardige olie' wordt genoemd is over het algemeen 'zaadolie'. Om uit zaden olie te halen moet het met veel kracht eruit geperst worden dat ook nog eens gepaard gaat met hoge verhitting. Omdat zo al het goede uit de olie is gehaald, worden er vaak weer allerlei (schadelijke) dingen ingestopt om het weer enigszins smakelijk te maken. Vervolgens wordt deze olie in restaurants, snackbars etc., ook nog eens meerdere keren hergebruikt. Oliën zijn erg gevoelig voor hitte, licht en zuurstof waardoor ze snel oxideren.

Deze producten zijn snel ranzig. Om oliën houdbaar te maken worden ze heel sterk bewerkt waardoor ze oxidatieve stress veroorzaken. Dit zijn daarom chemisch versterkte geproduceerde brouwsels. Ze zijn zo ver van voedsel verwijderd dat je ze nooit wilt aanraken. Ze bevatten enorm veel omega 6. Dit betekent dat ze pro-inflammatoir zijn (extra gevoelig voor ontstekingen).

Wanneer met deze producten gefrituurd wordt, kunnen ze niet iets hebben dat erg gevoelig is voor hitte, licht en zuurstof. Want dan zouden ze ranzig en nog sneller giftig worden. Dus veel van deze frituuroliën zijn verzadigd of gedeeltelijk gehydrogeneerd waardoor het transvetten zijn. Het zijn niet zozeer de snacks die ongezond zijn, maar de kwaliteit van de olie.

Boter of kokosnootolie is veel beter omdat deze stabiel zijn en je gebruikt het slechts één keer. Maar de frituuroliën zijn giftig (toxiciteit) vanwege het verhitten en vanwege de herhaling van het gebruik. Maar deze waren van begin af aan al giftig vanwege de hydrogenering en het feit dat ze in de eerste plaats al zo sterk werden bewerkt.

Extra vierge olijfolie, kokosnootolie, palmolie, boter, ghee en olie uit avocado daarentegen, zijn makkelijk te bewerken omdat ze zacht zijn. Daar zijn geen sterke processen en chemicaliën voor nodig om de olie te verkrijgen.

En mensen vragen ook vaak over palmolie omdat er veel controverse over is. Palmolie is helemaal prima, maar wat niet goed is, is dat bij het produceren veel ontbossing en kinderarbeid en dat soort dingen bij komt kijken. Maar dat is niet de schuld van de palmolie. Dat zijn gewoon hebzuchtige mensen of niet-geïnformeerde mensen die het op die manier produceren. Maar palmolie op zichzelf is prima. Zorg er daarom voor dat je duurzaam palmolie krijgt als je die gaat gebruiken.

Extra vierge olijfolie is meestal enkelvoudig onverzadigd. Kokosolie is meestal verzadigd. En palmolie is ongeveer half om half. Maar de kern is niet of het enkelvoudig onverzadigd of verzadigd is. Dat maakt eigenlijk niet uit voor zover het om de gezondheid gaat. Het gaat erom dat ze minimaal bewerkt zijn.

Dit alles betekent echter niet een aanslag op je leven wanneer je deze producten af en toe gebruikt. Het gaat hier om het veelvuldige gebruik ervan.

Biologische extra vierge olijfolie doe je een flinke scheut over een salade of zo, maar daar moet je niet mee bakken. Kokosolie en bijvoorbeeld MCT olie zijn wel goed geschikt om mee te bakken. Palmolie weet ik niet, maar als Sten zegt dat het prima is, dan zou ik daar gerust op vertrouwen.

Deze pagina vormt o.a. een onderdeel van de pagina Wat je niet zou moeten eten; De oorzaken van hart- en vaatziekten en meer.