Over mij
Wie is de schrijver achter Sleutel tot Inzicht en hoe zit het met de verantwoordelijkheid?
Inhoudsopgave
Mijn naam is Peter van Loosbroek — Ananda
Mijn naam is Peter van Loosbroek — Ananda

(Zeer oude foto, wordt spoedig vernieuwd)
Mijn Nederlandse naam is Peter van Loosbroek. Boeddhistische naam: Ananda. Ik ben geboren op 26 januari 1958 te Rosmalen (Noord-Brabant). Mijn ouders waren gewone, lieve, rechtvaardige en hardwerkende mensen waarvoor ik altijd heel veel respect en dankbaarheid in mijn hart meedraag.
Wil je meer over mij te weten komen, kijk dan eens op de pagina Het hart van de auteur van Sleutel tot Inzicht.
Dhamma- en meditatie leraar
Met een jarenlange ervaring (> 45 jaar) en diepgaande kennis over wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen, ben ik een boeddhistisch leraar (kalyana mitta) voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik geef lezingen, trainingen, begeleid mensen in Inzicht meditatie etc. Zowel individueel als in groepsverband. Neem gerust Contact op.
Geïnteresseerd in het oosten
Toen ik 12 jaar was begon ik met de training in de oosterse krijgskunst (Wado Ryu Karate Do, de Weg van Vrede en Harmonie). Na een aantal jaren besloot ik nader te onderzoeken wat nu het verband was tussen de krijgskunst en Zen boeddhisme. Maar ik vond geen duidelijkheid, geen duidelijke instructies van een Leraar; wel over hoe 'het geluid van één klappende hand klinkt' en over 'niet weten'. Ik zocht naar 'de Leraar', maar kon hem niet vinden. En ik richtte me vervolgens op het Tibetaans boeddhisme. Daar ik erg praktisch ben ingesteld, kwam mijn hart enorm in botsing met de regels en rituelen[1] die ik daarin aantrof. Het paste in het geheel niet bij mij en ik kon me maar moeilijk voorstellen dat dat hetgeen was wat de Boeddha had onderwezen…
Rond 1978 kwam ik op het spoor van het oorspronkelijke boeddhisme — het Theravada — hetgeen 'school van de ouderlingen' betekent.
In 1984 startte ik officieel mijn eigen sportschool waarin ik tot medio 2009 Wado Ryu Karate Do onderwees. Ik was de leraar van volwassenen en kinderen. In totaal heb ik 40 jaar lang getraind en meer dan 30 jaar deze kunst onderwezen. Karate, judo, aikido etc., zijn correct gezegd geen vechtsporten, maar krijgskunsten. De Japanse verzamelnaam voor deze oosterse krijgskunsten is 'budo' hetgeen 'zelfoverwinning' betekent. Niet een ander overwinnen, maar iets in jezelf. Wanneer mensen een probleem hebben, wordt vaak naar anderen gewezen. Vaak zijn externe dingen 'mede verantwoordelijk', maar uiteindelijk moet het probleem bij jezelf ontdekt en opgelost worden. Eerlijk naar jezelf kijken en je misslagen willen zien, creëert de mogelijkheid tot veranderen, tot verbeteren en vernieuwing. Dat geldt niet alleen voor iemand die een krijgskunst beoefend, maar voor iedereen.
Ook in het Theravada boeddhisme is jezelf overwinnen iets essentieels. Zo is er het volgende vers in de Dhammapada:
103. Iemand kan duizend maal duizend mensen in de strijd overwinnen, maar degene die zichzelf overwint is de grootste overwinnaar op elk slagveld.
yo sahassam sahassena sangame manuse jine ekam ca jeyyam'attanam sa ve sangamajuttamo

Geïnspireerd door het Theravada boeddhisme, reisde ik met vrienden in 1994 naar Sri Lanka om een maand in een klooster te verblijven. Samen met onze Sri Lankaanse vrienden (monniken en lekenvolgelingen) trokken we door Sri Lanka. Bij de BPS (Buddhist Publication Society) kocht ik zoveel boeken die ik maar kon dragen. Het waren boeken van vooraanstaande monniken — twee grote tassen knettervol. Toen kon ik me echt gaan verdiepen in de Leer en vanaf die tijd ging het in een sneltreinvaart.

Mediterende jonge monniken (samanera's) in Sri Lanka.
Het skelet in die glazen kast (links op de foto) was van een vrouw die in de keuken van de tempel had gewerkt. Ze had gezegd dat als ze dood was, de monniken haar skelet mochten gebruiken als meditatie object. Maar ze hadden de kast iets te klein gemaakt en haar skelet paste er niet helemaal in. Om het passend te krijgen hebben ze de voeten naast de benen gezet. Grappig hè?!
Pelgrimstocht
In 1996 organiseerde ik een boeddhistische pelgrimstocht en nam m'n vrienden mee. We hebben een maand rondgetrokken in het land waar de Boeddha over de stoffige binnenwegen van noordoost India liep… Hoewel ik altijd onuitsprekelijk gelukkig ben, zijn dit de mooiste momenten uit mijn leven.
Er liggen een aantal foto's van de pelgrimstocht te wachten om gescand te worden. Komt nog… Het is geweldig en heel erg motiverend. Hier alvast wat inspiratiemateriaal.
Lumbini
De Boeddha is geboren in Lumbini, in Nepal. Het dorpje ligt net over de grens van India. In de verte is de Himalaya te zien.

Precies op deze plek is de Boeddha geboren. Wist je dat de Boeddha officieel is geboren in Lumbini, in Nepal? Er wordt vaak vanuit gegaan dat hij geboren is in India, maar het dorpje ligt net over de grens van India. In de verte is het Himalaya gebergte te zien.
Sarnath
De Dharmaradjika Stupa in het hertenpark van Isipatana, het huidige Sarnath, markeert de plek waar de Boeddha voor het eerst de — Dhamma Cakka Ppavattana Sutta — Het in beweging zetten van het Wiel der Wet predikte.

De Dharmaradjika stupa in het hertenpark (Migadaya) van Isipatana (het huidige Sarnath) markeert de locatie waar de Boeddha de vier Edele Waarheden voor het eerst verkondigde (S56-011 — Dhamma Cakka Ppavattana Sutta — Het in beweging zetten van het Wiel der Wet). Deze gebeurtenis vond plaats in de maand juli (asalha), twee maanden na zijn verlichting.
De monniken tot wie hij predikte waren zijn eerdere metgezellen Bhaddiya, Mahanama, Vappa, Kondañña en Assaji. Bij het horen van de toespraak verwierf de eerwaarde Kondañña de eerste graad van heiligheid (sotapanna).
Zie ook
Eindnoten
[1] Veel zaken in het Tibetaans boeddhisme staan lijnrecht tegenover het Theravada boeddhisme. Zie o.a. silabbata paramasa en paramasa. Bekijk ook eens It018 — Sanghabheda Sutta — Verdeeldheid in de Sangha, waar de Boeddha waarschuwt. Raadpleeg ook eens anantarika kamma.