Moderne tarwe is de meest voorkomende gevoeligheid

Duizenden jaren geleden waren er slechts een paar soorten granen. Nu zijn het er tienduizenden.

voedsel

Wat je niet wilt eten is alles wat afkomstig is van tarwe. Moderne tarwe, witte bloem, ontbijtgranen etc.

Tip Zetmeel zit o.a. in tarwe, rijst en pasta. Dus ook in brood, maar ook in aardappelen.

Granen, en vooral tarwe, is verantwoordelijk voor de menselijke beschaving. We zouden niet daar zijn waar we nu zijn zonder tarwe. Het heeft ons geholpen samenlevingen en culturen te ontwikkelen etc. Het probleem is dat tarwe is veranderd en veel mensen zullen zich afvragen: is tarwe genetisch gemodificeerd (GMO)? En het antwoord is, nee, niet echt.

Toen ze al deze verschillende soorten granen begonnen te ontwikkelen hadden ze niet die technologie, maar dit betekende niet — alleen maar door het opnieuw te combineren en ermee te knoeien — dat tarwe geen frankenfood is.

Witte bloem is elk volkoren meel dat is verwerkt, dat is verfijnd. Wat er in feite gebeurt wanneer ze witte bloem maken, is dat ze vaak chemicaliën gebruiken. Het is dus een beetje bedorven. Ze verwijderen alle voedingsstoffen omdat de voedingsstoffen het eindproduct minder houdbaar maakt. Voedingsstoffen reageren namelijk op zuurstof, warmte en licht. Dus om het langere tijd op de schappen te kunnen houden, verwijderen ze alle voedingsstoffen en bewaren ze alleen dit zetmeelrijke deel waardoor het witte bloem wordt. Zo kan het langer op de schappen blijven liggen zonder voedingsstoffen.

Het andere probleem hiermee dat de overgrote meerderheid van al het witte meel is, is dat het is gemaakt van moderne tarwe, dat in niets lijkt op de tarwe die we duizenden jaren geleden op de planeet hadden. Die soorten graan waren totaal anders dan die we nu hebben. Toen hadden ze maar één soort graan: eenkoren. En tienduizenden jaren later hadden we er twee, toen kwam de emmertarwe erbij. Daarna kwamen spelt, kamut etc. Maar het waren er heel weinig. En we kregen rogge.

Maar in de laatste plusminus 50, 60, 70 jaar, hebben ze heel veel geëxperimenteerd, gehybridiseerd en gemanipuleerd. Ze zijn door tienduizenden verschillenden granen gegaan om iets te vinden met een hoge opbrengst, iets dat bestand was tegen weersinvloeden etc. En hun doel bij het maken van het moderne tarwe was niet om het gezond te maken. Ze hielden zich helemaal niet bezig met de menselijke gezondheid. Zouden mensen dit kunnen verteren? Wat zou er met het spijsverteringskanaal gebeuren als je het erin stopt? Het enige waar ze zich zorgen om maakten was: is het bestand tegen het weer, is het bestand tegen droogte, is het bestand tegen harde wind, wat is de opbrengt per hectare etc. En misschien ook wel: kun je er wit, donzig brood mee bakken in plaats van platte zware dingen. Dus de gezondheid was geen enkel probleem bij elke stap. Gaandeweg verloren ze uit het oog wat tarwe echt was. Het werd dus totaal, maar dan ook totaal anders.

En als een gevolg daarvan is moderne tarwe de meest voorkomende gevoeligheid die we aantreffen in een kliniek als we proberen mensen te laten controleren op voedselgevoeligheden en wat ze kunnen verdragen. Tarwe is absoluut de meest voorkomende gevoeligheid. Het is ook de meest voorkomende oorzaak voor spijsverteringsstoornissen. En vervolgens ga je ontstekingen creëren.

Heel veel mensen missen deze kennis. Ze hebben van coeliakie gehoord. Ze weten dat het aantal mensen met coeliakie toeneemt. En ze weten dat mensen van coeliakie vreselijke spijsverteringsproblemen krijgen en ze denken: 'Als ik geen coeliakie heb, dan gaat het prima met mij', maar dat is niet waar. Er is een hele reeks gevoeligheden waarbij coeliakie extreem is, maar de meeste mensen tolereren moderne tarwe niet zo goed.

Dus als je tarwe wilt vermijden, vermijdt dan alles wat hiervan is gemaakt. Ook elke vorm van ontbijtgranen. En het is een beetje eng als je bedenkt hoeveel meter in de winkel gewoon vol ligt met ontbijtgranen. En in elk van hen zit moderne tarwe zoals in wafels, crackers, toast etc.

En als het dan graan is voor kinderen... Hou je van je kinderen? Welnu, geef ze het dan niet want het is moderne tarwe, het is witte bloem, het is GMO mais etc., en dan voegen ze suiker en kunstmatige kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen toe. Ze sprenkelen er wat synthetische vitamines bovenop en er is niets daarin dat nog voedsel is. Vermijd dus alles wat is gemaakt van witte bloem.

Deze pagina vormt o.a. een onderdeel van de pagina Wat je niet zou moeten eten.