De beëindiging van conditionering

Kernpagina's die de het hart van de boeddhistische Leer benadrukken.

Inhoudsopgave

Het hart van de Leer

Opvolgende kernpagina's

Extra aanbevelingen

Toespraken over oorzaak en gevolg

Het hart van de Leer

Om goed te begrijpen wat conditionering is en waartoe dit leidt, zijn er enkele pagina's bijeengebracht waarin dit in eenvoudige bewoording wordt uitgelegd. Dit noemen we kernpagina's omdat ze de kern van de Leer benadrukken.

De Boeddha zei: 'Wie de Dhamma ziet, ziet mij.' Dat is omdat in het zien van een verheven realiteit het hart van de Leer wordt gezien die door de Boeddha is onderwezen. De Boeddha is niet meer, maar in die zin kan je nog steeds 'de Boeddha zien', 'zijn hart zien' omdat zijn Dhamma altijd en overal is. Dat is toch wel heel bijzonder, nietwaar?

De pagina's in de lijst Opvolgende kernpagina's kunnen afzonderlijk over de gehele sectie Inzicht meditatie verschijnen. De reden dat ze hier op deze pagina samengebracht zijn, is dat ze — wanneer ze in de aangegeven volgorde geraadpleegd worden — snel duidelijkheid geven waar het om draait. Daarnaast is er een lijst van geselecteerde toespraken beschikbaar in de rubriek Extra aanbevelingen. Alles op STI moet te allen tijde verifieerbaar zijn a.d.h.v. de woorden van de Boeddha zelf.

Omdat er rekening gehouden is met een goede opbouw, zijn deze kernpagina's geschikt voor alle mensen. Het maakt helemaal niet uit of je wel of geen boeddhist bent, een beginner of een gevorderde bent, leraar of leerling, monnik of non.

Mensen slapen over het algemeen heel diep, ook met hun religie. Ook boeddhisten zijn daarin zeker geen uitzondering! Er is veel onzin geschreven dat enkel en alleen maar gebaseerd is op aannames zonder een grondig onderzoek naar wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen.

Dat deze kernpagina's mogen bijdragen aan de verspreiding van de Leer van deze prachtige mens (Acchariya Manussa). Dat ze een motiverende start voor je mogen zijn en je veel geluk mogen brengen.

Namo Tassa Bhagavato Arahato Samma Sambuddhassa

TipOp elk van de pagina's in onderstaande lijst, tref je onderaan op de desbetreffende pagina de rubriek Extra aanbevelingen aan. In die rubriek wordt dan verwezen naar de pagina waar je nu bent. Zo kan je makkelijk onderstaande lijst hervatten.

Opvolgende kernpagina's

Pagina's die de kern van de boeddhistische Leer benadrukken. Raadpleeg ze op de aangegeven volgorde.

Het verbreiden van de ware Dhamma (en eraan meehelpen) is door de Boeddha aangetoond als het allerhoogste in de wereld. Steun a.u.b. dit werk door zo nu en dan een donatie over te maken. Jouw vrijgevigheid heeft een zeer gunstig effect op je. Vrijgevigheid (dana) is niet voor niets de basis oefening van het boeddhisme.

Extra aanbevelingen

Neem de pagina's in de lijst Opvolgende kernpagina's op de aangegeven volgorde door. Het is zeker ook goed om de sectie Inzicht meditatie door te nemen. Verder kun je onderstaande lijst met geselecteerde toespraken eens doornemen en zelf het hart ontdekken van wat de Boeddha heeft onderwezen.

Alles wat je op STI leest kan geverifieerd worden aan de hand van de woorden van de Boeddha zelf. De lijst hieronder is een kleine greep uit toespraken die over oorzaak en gevolg (conditionering) gaan.

Toespraken over oorzaak en gevolg

Document info
RegID 0UAQMs69FuyV7eV
Bijgewerkt 22 januari 2024 11:21:31
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen