Satipatthana training

Gerelateerde pagina's die je naar de volledige satipatthana oftewel mindfulness training leiden.

Inhoudsopgave

De volledige beoefening

Gegroepeerde pagina's voor de satipatthana training

De hoofdpagina

Het Edel Achtvoudige Pad

De sectie Inzicht meditatie

Cursus

De volledige beoefening

De satipatthana training, ook wel 'mindfulness' genoemd, is de kern van de boeddhistische Inzicht meditatie vormen en daarmee de belangrijkste binnen het gehele boeddhistische systeem. Dit betekent niet dat alleen de satipatthana training volstaat in het bereiken van het doel hetgeen Nibbana is. De reden is eenvoudigweg omdat de volledige ontwikkeling van het Edel Achtvoudige Pad (ariya atthangika magga) nodig is voor de bevrijding van lijden. Van dit Pad vertegenwoordigt de satipatthana training slechts een deel, namelijk de 7e factor: juiste indachtigheid. Het is niet mogelijk om het eindresultaat te bereiken zonder de overige factoren van het Pad te ontwikkelen.

Gegroepeerde pagina's voor de satipatthana training

In de volgende rubriek zijn enkele pagina's gegroepeerd die de belangrijkste relatie met elkaar vormen. Alles bij elkaar is het dan wel een complex systeem, maar het is helemaal niet nodig om dit binnen drie dagen te doorzien. Geef jezelf ruimte en neem de tijd. Het is goed om van tijd tot tijd van elke pagina een deel door te nemen. Geleidelijk aan zal het geheel dan steeds duidelijker worden. Door jezelf van alles op te leggen en dwangmatig tewerk te gaan is niet de boeddhistische weg. Dat leidt tot niets. Aan de andere kant dien je te beseffen dat zonder oefening een resultaat eveneens zal uitblijven.

En uiteraard is het van groot belang om correct te oefenen. Want om correct te oefenen is de juiste kennis van de oefening van essentieel belang, hoe je moet oefenen. De gerelateerde pagina's in deze rubriek geven de volledige training zeer zuiver weer.

Voor het doornemen van de volgende pagina's is niet een strikte volgorde van belang. Op elke pagina wat lezen en gaandeweg je kennis uitbreiden en verdiepen, is de beste manier. Zo zullen alle onderwerpen elkaar geleidelijk aan versterken.

De hoofdpagina

De hoofdpagina voor de specifieke satipatthana training met alle aanvullende instructies is Satipatthana — De meditatie van indachtigheid. Deze pagina verwijst vaak naar de instructies van de Boeddha zelf a.d.h.v. de beroemde Maha Satipatthana Sutta die volledig vertaald is.

Op de hoofdpagina tref je ook alle informatie aan om al meteen van start te gaan met inzicht meditatie. Neem de beschreven basis goed door zodat je ook echt een goede start maakt.

Het Edel Achtvoudige Pad

Zoals vooraan op deze pagina is aangegeven, is de satipatthana training slechts één van de factoren van het Pad. Zonder het volledige Pad te kennen en te beoefenen, is een succesvolle satipatthana training uitgesloten. Een goede concentratie (samadhi) betekent immers dat de geest op een goed oftewel heilzaam object is gericht. Het cultiveren van juist begrip en deugdzaamheid zijn daarom van essentieel belang. Ga hiervoor naar Ariya Atthangika Magga — Het Edel Achtvoudige Pad.

De sectie Inzicht meditatie

De sectie Inzicht meditatie behandeld essentiële onderwerpen ter ondersteuning van de training. De onderwerpen omvatten vooral hoe inzicht meditatie in de praktijk haar kracht vindt. In het deel Details zijn pagina's in groepen opgenomen met belangrijke informatie die cruciaal is om je kennis verder te verdiepen.

Cursus

Als je wilt kun je ook nog helemaal gratis een Cursus boeddhisme volgen. Het is leerzaam en een leuke afwisseling.

Document info
RegID mr5gr3mYuu0PuSD
Bijgewerkt 2 februari 2024 23:31:12
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen