Wat is intermittent fasting?
Het heeft niets te maken met dwangmatigheid en zeker niet met caloriebeperking.
Inhoudsopgave
Speciale gevallen om in acht te nemen
De kern van intermittent fasting
Speciale gevallen om in acht te nemen
Medicatie
In het geval je medicatie gebruikt, verwittig dan eerst je behandelend arts hierover. Dan kan hij/zij de medicatie eventueel aanpassen. Geef te kennen dat je de koolhydraten drastisch gaat verminderen, vetten gaat verhogen (d.w.z. dat je een keto dieet gaat volgen) en dat je (eventueel ook) aan intermittent fasting doet. Lees ook eens over autofagie.
Zwanger of borstvoeding
Voor als je zwanger bent is het niet verstandig om tijdens de zwangerschap over te schakelen naar intermittent fasting. Zeker ook niet als je borstvoeding geeft. Raadpleeg je arts.
Te dun
Als je aan de dunne kant bent. Begin er eerder mee om je voedingspatroon naar gezonde voeding aan te passen. Binnen de sectie Gezondheid en mindfulness vind je er genoeg informatie over.
Kinderen
Kinderen die in de groei zijn moeten niet aan intermittent fasting doen.
T1D
Een ander speciale geval is het diabetes type 1. Mensen met T1D zijn insulineafhankelijk. Echter, als deze mensen een koolhydraatrijk dieet volgen, en ze net genoeg insuline injecteren om de koolhydraten te compenseren die ze eten, kunnen ze nog steeds alle problemen ontwikkelen die met insuline meekomen (van weerstand, van diabetes type 2 en van obesitas). Dus het enige wat mensen met T1D in de gaten moeten houden, is dat ze goed monitoren en het langzaamaan te doen. Want dan leer je om een bepaalde hoeveelheid insuline te injecteren, zodat dat kan worden aangepast om een bepaalde hoeveelheid koolhydraten aan te kunnen. Want als je de hoeveelheid koolhydraten vermindert, moet je ook de insuline verminderen, anders wordt je hypoglycemisch en dat is geen pretje.
De kern van intermittent fasting
Intermittent fasting betekent in het Nederlands 'periodiek vasten'; 'ononderbroken vasten'. We korten het ook vaak af: IF. Over intermittent fasting wordt heel verschillend gesproken omdat mensen er verschillende opvattingen over hebben. Een aantal van die opvattingen benaderen niet de realiteit omdat ze niet zijn gebaseerd op ware kennis over hoe het lichaam werkelijk werkt.
Zo wordt er gezegd dat dit niet mag en dat moet, dat aan caloriebeperking gedaan moet worden en dat het een dieet is. Maar niets daarvan is waar. Jezelf strakke regels opleggen en/of dingen ontzeggen gaat niet werken. Een maand, twee maanden of zelfs een jaar heel streng voor jezelf zijn, is niet vol te houden. Dat is niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Dwangmatigheid is onnatuurlijk en gaat op een gegeven moment tegenstaan.
Periodiek vasten betekent niet een paar maanden of een jaar streng zijn voor jezelf en dan weer in het oude terugvallen. En het betekent zeer zeker ook niet dat je aan caloriebeperking moet doen. Want op de langere termijn zal je gewicht juist door het beperken van calorieën toenemen! Dat werkt dus averechts. Intermittent fasting is ook geen dieet wat de meeste mensen voor een bepaalde periode volgen (en daarna weer aankomen). Het bekende jojo effect.
Intermittent fasting is een balans van gezonde voeding weten te vinden en eten binnen een bepaald tijdsbestek wat ook wel een 'eating window' (eetraam) wordt genoemd. Wanneer je dit goed doet, zul je geen honger lijden en kun je er heel makkelijk aan wennen zodat het je leefwijze kan worden. Wanneer je intermitent fasting combineert met een keto dieet zal dit extra voordelen opleveren. Wanneer het je makkelijk afgaat en je ervaart de vele voordelen ervan, wordt het leuker en begin je er plezier in te krijgen. Dan gaat het toepasselijker worden voor de langere termijn en kunnen we een zeer gezond leven tegemoet zien. Dr. Sten Ekberg vertelt je er alles over.
Tip Op de pagina How to lees je hoe je heel makkelijk de video's kunt bekijken en ook nog eens met Nederlandse ondertiteling. De video's zijn namelijk niet altijd helemaal vertaald.
Trefwoorden: intermittent fasting; insuline; autofagie; ketose.
Trefwoorden: intermittent fasting; insuline; autofagie; ketose.
Trefwoorden: autofagie; frankenfood; ketose; conditionering.
Trefwoorden: intermittent fasting; autofagie.
Trefwoorden: Intermittent fasting; insuline; autofagie.
Trefwoorden: intermittent fasting; keto dieet; meditatie; autofagie.
Trefwoorden: keto dieet; insuline.