Margarine is nóg slechter dan olie
Margarine is bij lange na niet zo gezond als ze zeggen.
Margarine is nog erger dan de Commerciële oliën. Het is van hetzelfde product gemaakt onder hetzelfde, zeer sterke bewerkingsproces, maar dan wordt er ook nog iets extra's bijgedaan, namelijk om het stugger te maken zodat het smeerbaar is. Het is een goedkope manier van produceren.
Margarine is een synthetisch door de mens gemaakt voedsel. Het is een giftige (toxiciteit) chemische stof waar iedereen het vrijwel mee eens is, zelfs de reguliere richtlijnen die zeggen om transvetten te beperken. Ze hebben het eindelijk verplicht gemaakt om 'transvet' op de voedseletiketten te zetten omdat het het enige op dat voedseletiket is dat een echt gif is.
Margarine is een handmatig gemaakt verzadigd vet. Ze beginnen met een synthetisch, sterk bewerkte plantaardige olie. Het is sterk bewerk met behulp van hoge hitte, hoge druk, veel chemicaliën, zodat er een zeer giftig product ontstaat. Het is hoog in omega 6. En dan maken ze het nog erger.
Ze doen iets dat gedeeltelijke hydrogenering heet. Wat betekent dat ze er met hoge snelheid, hoge druk en hoge temperatuur, waterstof en protonen in schieten. Ze bombarderen het ermee en daarbij creëren ze iets dat transvet wordt genoemd. Dit doen ze om het te stollen zodat het smeerbaar wordt. Het is nog steeds onverzadigd, maar het gedraagt zich als een verzadigd vet. En het transvet — het begint bij een van de zaadoliën — en we veranderen de molecule nog meer. Nu is het echt heel erg super giftig. Dat verandert de functie van je mitochondriën, het vergiftigt ze feitelijk. Je mitochondriën zijn de dingen in je cel die 95% van je energie maken. De energie voor je denken en alles wat je doet komt van de energie van je mitochondriën. En deze mitochondriën zijn zeer gevoelig voor oxidatieve stress, voor vrije radicale. En deze transvetten interfereren, ze vermeerderen de vrije radicale in de mitochondriën en vergiftigen hen. Dit is slechts een van de duizenden slechte dingen die ze doen. Dus een lang leven heeft te maken hoe gezond je mitochondriën zijn. Nu hydrogeneren ze het vollediger, maar als je de etiketten controleert, zul je merken dat vrijwel alle margarine nog steeds gedeeltelijk gehydrogeneerd is op het etiket.
Ze veranderen die meervoudig onverzadigde olie in een gedeeltelijk verzadigde olie waardoor het stolt. En door dat te doen creëren ze een molecuul dat niet in de natuur bestaat (een gedetailleerde uitleg vind je in de rubriek Technische details). Als je dit eet, wordt het zeer slecht afgebroken door het lichaam, het wordt zeer slecht gemetaboliseerd.
Je gebruikt vet in het lichaam als brandstof, maar je gebruikt dat ook voor celmembranen. En de structuur van deze vetzuren bepalen de eigenschappen van je celmembranen. Je celmembranen zijn de barrières die de binnenkant en de buitenkant van de cel bepalen. Ze bepalen wat binnen zou moeten komen wat zou moeten worden gestopt. Dus de celmembranen maken beslissingen. De cel, de membranen, zijn het ware brein van het lichaam. Daar worden beslissingen genomen. Het is als een transistor, het is een halfgeleider. En als je margarine in je lichaam hebt dat niet wordt afgebroken, en het lichaam heeft een tekort aan goede essentiële vetzuren (bouwstenen), dan gaat het het vet vervangen met wat het heeft. Dan begint het margarine te gebruiken, het gaat transvetten in het celmembraan stoppen. Je verstoort, je vernietigt, je verandert de signaaleigenschappen van dat membraan.
Dit is betrokken bij elke ziekte, inclusief kanker. Je verstoort de normale reacties van het lichaam op zoveel verschillende manieren. Dus margarine staat heel, heel ver bovenaan met gifstoffen (toxiciteit). En helaas, toen ze de meeste onderzoeken naar hartziekten deden, besloten ze dat hartaandoeningen veroorzaakt werden door vet. Maar dat was in de tijd dat bijna iedereen uitsluitend margarine at. Dit is de grootste reden dat vet een slechte reputatie kreeg. Ze zagen dat mensen vet aten. En natuurlijk, ze aten wat dierlijke vetten, maar ze aten geen boter, maar margarine. En dat is waarom ze ziek werden.
Technische details
Een gedetailleerde uitleg wat de gevolgen zijn van hydrogenering door Dr. Sten Ekberg. Deze tekst hoort bij de volgende video. Hij maakt er een tekening bij, dus als je de video bekijkt is het makkelijker te volgen. Het gaat in de video om nr 3. Margarine.
Trefwoorden: voedsel; ontstekingen.
Hier is hoe dat werkt. We worden nu slechts een klein beetje technisch, maar ik (Sten) zal het eenvoudig houden. Ik ga het samenvoegen en dan zul je precies begrijpen waarom ik je dit vertel.
Er zitten koolstofatomen in een lange keten en aan elke kant van de koolstofatomen hechten we twee waterstofatomen. En als het twee waterstofatomen zijn, wordt het volledig verzadigd genoemd. En dan hebben we er twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, en zo gaat het door. En wanneer het volledig verzadigd is, hebben we heel de keten waterstofatomen. Maar als iets onverzadigd is, hebben we nu koolstofatomen met een dubbele binding ertussen. Dus hier (in het eerste voorbeeld (tekening)) is maar één binding tussen de koolstofatomen. Maar als er twee bindingen zijn, is er geen ruimte. Er zijn niet genoeg verbindingen om waterstofatomen op alle koolstofatomen te plaatsen. Dus in plaats van twee waterstofatomen hebben we er nu maar één. En hier bevinden de waterstofatomen zich aan dezelfde kant. Dit heet CIS, dat is gewoon een chemische notatie wat betekent dat ze aan dezelfde kant zitten. En wat er gebeurt als ze aan dezelfde kant zitten is, dat ze elkaar uit elkaar duwen en we een gebogen molecuul krijgen. Dus in plaats van recht te zijn, komen we bij een dubbele binding en nu is dat molecuul gebogen. Dus als het onverzadigd is, is het vloeibaarder bij kamertemperatuur. En dat is het verschil tussen oliën en vaste vetten. Echter, wanneer we deze kunstmatige, deze industriële versie van hydrogenering creëren, behouden we de dubbele binding. Maar wat er gebeurt, is dat de waterstofatomen aan weerszijde terechtkomen. Dus wat dat betekent is, dat de molecuul nog steeds recht is. Dus we hebben een gedeeltelijk onverzadigd molecuul, dus het moet gebogen zijn, maar dat is het niet meer. Het is recht.
Het probleem hier is dat we geen enzymen hebben om dit af te breken. Dit is een door de mens gemaakt vet. Het is een Frankenfood. Wij kunnen hier helemaal niet mee omgaan. En gelukkig hebben ze zich gerealiseerd dat transvetten heel, heel slecht zijn, en toch willen mensen dit blijven doen… Fabrikanten doen dit omdat het goedkoop is, ze kunnen heel goedkope grondstoffen gebruiken en er is heel weinig verspilling. Want zodra ze het gehydrogeneerd hebben, worden de producten houdbaar. Ze zoeken naar bepaalde textuureigenschappen die ze ze geven en het kan lang op de plank blijven staan.
Het bespaart ze dus geld. Vandaar ze deze dingen willen gebruiken en daarom gaan ze naar elke truc in het boek als ze dat kunnen. En heel vaak zie je producten die 'transvetvrij' worden genoemd. En ik heb zelfs belachelijke dingen gezien zoals 'transvetvrij per portie'. Wat betekent dat? Is het nu transvetvrij of is het dat niet? Het is het niet. Ze verminderen, ze verkleinen de portie grootte tot het punt waarop de transvetten minder zijn dan 0,5 gram per portie. Omdat ze het nu naar beneden kunnen afronden naar 0 gram. Dus als het 0,49999999 is, dan kunnen ze 'transvetvrij' of 'transvetvrij per portie' schrijven. En het kan nog steeds 10 procent transvetten bevatten. Dus wees gewaar (vijañana) dat fabrikanten steeds beter worden, maar er zijn er nog steeds die je willen bedriegen.
En het andere ding dat we willen begrijpen, is over natuurlijke transvetten. Want als ik het heb over transvetten die zo slecht zijn, zeggen mensen dat vlees wel heel slecht moet zijn want er zijn natuurlijke transvetten in vlees. En als we ernaar kijken, dan zien deze verbindingen er hetzelfde uit. Er zullen twee koolstofatomen zijn en we zullen waterstofatomen aan weerszijde hebben. Het verschil is, dat wanneer de natuur het maakt, de natuur het op een andere plaats zet. Dus de industriële productie houdt deze dubbele binding op de negende koolstof, terwijl de natuur het op de elfde plaats plaatst. En nu zul je jezelf wel afvragen of je al deze technische details wel nodig hebt. Nee, niet echt, maar ik vertel je dit zodat je begrijpt dat de natuur het op een andere manier maakt. Het lijkt misschien niet zo erg als dit op de negende of op de elfde koolstof lig, maar het maakt al het verschil uit. Want als de natuur het heeft gemaakt, dan bestaat het al honderden duizenden jaren. Dan hebben we de enzymen om het af te breken. Als de industrie, de wetenschap iets doet, en ze plaatsen het, al is het slechts een paar koolstofatomen, dan hebben we de enzymen niet meer. Nu is het een Frankenfood. Het is compleet vreemd voor ons lichaam. Ook al lijkt het erg op elkaar.
De natuur heeft een manier om iets te doen dat werkt, en als we ons ermee gaan bemoeien en gaan rommelen, creëren we dingen die niet werken.