Kloosters

Kloosters ten tijde van de Boeddha. Het woord 'klooster' verwijst niet louter naar een tempel, maar naar 'verblijfplaats' (vihara).

a

Aggalava

Plaats: Alavi

Zie o.a. Snp2-12.

b

Bhesakala Vana

Plaats: Sumsumara Giri

c

Caliya Pabbata

Plaats: ?

Zie o.a. Dhp227-230.

d

e

f

g

Gayasisa

Plaats: Gaya

Rots bij Gaya, tegenwoordig wordt de rots Brahmayoni genoemd. Hier op de Gayasisa predikte de Boeddha de beroemde S35-028 — Adittapariyaya Sutta — De vuur toespraak aan duizend nieuwe monniken.

Ghosita

Plaats: Kosambi

Zie o.a. A05-159

Gijjhakuta

Plaats: Rajagaha

De Gierenpiek. Een favoriete verblijfplaats van de Boeddha. Koning Bimbisara heeft destijds een pad laten aanleggen om de tocht naar de top van de berg te vergemakkelijken. Later is er een pad overheen gelegd wat nog duidelijk zichtbaar is.

h

i

j

Jetavana

Plaats: Savatthi

Klooster van Jeta te Savatthi. Het Jetavana klooster was een geschenk van Anathapindika, de belangrijkste mannelijke sponsor van de Boeddha. Het is in dit klooster waar de Boeddha 35% van zijn toespraken hield. Savatthi wordt tegenwoordig geïdentificeerd als Sahet Mahet of Shravasti, dat nabij Balrampur ligt.

Vanaf het 21e jaar tot aan het 44e jaar van zijn dienstverlening, bracht de Boeddha de regenseizoenen door in het Jetavana klooster en het Pubbarama klooster te Savatthi, dit vanwege de grote vrijgevigheid van Anathapindika en Visakha, de respectvolle donateurs van de twee plaatsen. Dit verklaart waarom de meeste toespraken daar zijn verteld.

Jivakarama

Het Jivakarama klooster, ook wel Jivaka Amravana (Amravana betekent 'mango bos') te Rajagaha, was oorspronkelijk een mango bos (of boomgaard) die aan de Sangha werd geschonken door de beroemde dokter Jivaka die in dienst was van koning Bimbisara. Hij was ook de persoonlijke dokter van de Boeddha.

Jivaka bouwde op deze plek een klooster en schonk ook dat aan de Sangha. Momenteel is het een van de oudste boeddhistische kloosters met archeologische overblijfselen die nog steeds bestaan. Er wordt gezegd dat de Boeddha hier door Jivaka werd behandeld nadat hij aan zijn voet gewond raakte vanwege de moordpoging van Devadatta.

k

Kalandakanivapa

Kalandakanivapa is de Eekhoorn Voederplaats in het Veluvana.

l

m

Mahavana

Plaats: Vesali

De Grote Hal. Zie o.a. Dhp227-230.

Mankula Pabbata

Plaats: Kosambi

Zie o.a. Dhp227-230.

Moranivapa

Moranivapa is de Pauwen Voederplaats in het Veluvana.

n

o

p

Parileyyaka Vana

Plaats: Kosambi

In dit woud verbleef de Boeddha in afzondering toen er onder de monniken onenigheid was. Zie o.a. Dhp227-230.

Pasanaka Cethiya

Plaats: Gaya

De Rots Tempel. In de buurt van de Barabar en Nagarjuni Heuvels ten noorden van Gaya, ligt een alleenstaande heuvel, tegenwoordig Kauadol genaamd. Dit is de heuvel waar de gebeurtenis van het vijfde hoofdstuk uit de Sutta Nipata plaatsvond. Zie het prachtige hoofdstuk Parayana vagga — De weg naar de Andere Zijde van de Sutta Nipata.

Pubbarama

Plaats: Savatthi

Klooster dat Visakha schonk, aan de oostzijde van Savatthi. Zie ook Jetavana voor meer informatie. Het Pubbarama klooster (het Oostelijke klooster) wordt nu vertegenwoordigd door het dorp Khanbari.

Puntdak klooster

Plaats: Vesali

Zie o.a. A08-053.

q

r

Rajakarama

Plaats: Savatthi

Klooster bij Savatthi.

s

Sitavana

Het Sitavana woud was in de omgeving van Savatthi. Zie o.a. Anathapindika schenkt het Jetavana klooster.

Stenen hal

Plaats: Nadika

Zie o.a. D16.

Sumagadha

Sumagadha is de Mooie Lotusvijver in het Veluvana.

t

u

v

Veluvana

Plaats: Rajagaha

Het Bamboebos te Rajagaha dat koning Bimbisara schonk. Ten tijde van de Boeddha waren er verscheidene plekken in het Veluvana waarnaar vaak in de sutta's wordt verwezen, zoals: de Eekhoorn Voederplaats (Kalandakanivapa), de Pauwen Voederplaats (Moranivapa) en de Mooie Lotusvijver (Sumagadha). Alleen de Sumagadha kan nu nog met zekerheid worden gelokaliseerd.

w

x

y

z

Document info
RegID r0ER5FQ0yHIXoHr
Bijgewerkt 21 februari 2021 01:23:35
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen