Kloosters

Kloosters ten tijde van de Boeddha. Het woord 'klooster' verwijst niet louter naar een tempel, maar naar 'verblijfplaats' (vihara).

Kloosters
Naam Plaats Toelichting
? Vesali Het Puntdak klooster. Zie o.a. A08-053.
? Nadika De Stenen Hal. Zie o.a. D16.
Aggalava Alavi Zie o.a. Snp2-12.
Bhesakala Vana ? Klooster bij Sumsumara Giri in het district Bhagga. Zie o.a. Dhp227-230.
Caliya Pabbata ? Zie o.a. Dhp227-230.
Gayasisa Gaya Rots bij Gaya, tegenwoordig Brahmayoni genoemd. Hier op de Gayasisa predikte de Boeddha de beroemde Adittapariyaya Sutta — De vuur toespraak (S35-028) aan duizend nieuwe monnken.
Ghosita Kosambi Zie o.a. A05-159.
Gijjhakuta Rajagaha De Gierenpiek. Een favoriete verblijfplaats van de Boeddha. Koning Bimbisara heeft destijds een pad laten aanleggen om de tocht naar de top van de berg te vergemakkelijken. Later is er een pad overheen gelegd wat nog duidelijk zichtbaar is.
Jetavana Savatthi Klooster van Jeta te Savatthi. Het Jetavana klooster was een geschenk van Anathapindika, de belangrijkste mannelijke sponsor van de Boeddha. Zijn naam betekent letterlijk: 'hij die voedsel geeft aan de hulpeloze'. Zie de beschrijving bij Anathapindika hoe hij het land van prins Jeta kocht. Het is in dit klooster waar de Boeddha 35% van zijn toespraken hield. Savatthi wordt tegenwoordig geïdentificeerd als Sahet-Mahet, dat nabij Balrampur ligt.

Vanaf het 21e jaar tot aan het 44e jaar van zijn dienstverlening, bracht de Boeddha de regenseizoenen door in het Jetavana klooster en het Pubbarama klooster te Savatthi, dit vanwege de grote vrijgevigheid van Anathapindika en Visakha, de respectvolle donateurs van de twee plaatsen. Dit verklaart waarom de meeste toespraken daar zijn verteld. Zie o.a. Dhp227-230.

Mahavana Vesali De Grote Hal. Zie o.a. Dhp227-230.
Mankula Pabbata Kosambi Zie o.a. Dhp227-230.
Parileyyaka Vana Kosambi? In dit woud verbleef de Boeddha in afzondering toen er onder de monniken onenigheid was. Zie o.a. Dhp227-230.
Pasanaka Cethiya Gaya De Rots Tempel. In de buurt van de Barabar en Nagarjuni Heuvels ten noorden van Gaya, ligt een alleenstaande heuvel, tegenwoordig Kauadol genaamd. Dit is de heuvel waar de gebeurtenis van het vijfde hoofdstuk uit de Sutta Nipata plaatsvond. Zie het prachtige hoofdstuk Parayana vagga — De weg naar de Andere Zijde (SnpHfd5).
Pubbarama Savatthi Klooster dat Visakha schonk, aan de oostzijde van Savatthi. Zie ook Jetavana voor meer informatie. Het Pubbarama klooster (het Oostelijke klooster) wordt nu vertegenwoordigd door het dorp Khanbari.
Rajakarama Savatthi Klooster bij Savatthi.
Veluvana Rajagaha Het Bamboebos te Rajagaha dat koning Bimbisara schonk. Ten tijde van de Boeddha waren er verscheidene plekken in het Veluvana waarnaar vaak in de sutta's wordt verwezen, zoals: de Eekhoorn Voederplaats (Kalandakanivapa); de Pauwen Voederplaats (Moranivapa); en de Mooie Lotusvijver (Sumagadha). Alleen de Sumagadha kan nu nog met zekerheid worden gelokaliseerd.
Document info
RegID Hlp014
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:12:06
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen