Over Udayin

Udayi Sutta

De juiste manier om de Dhamma te onderwijzen.

Eens, toen de Gezegende te Kosambi verbleef, in het klooster van Ghosita, zat de Eerwaarde Udayin daar te midden van een grote groep lekenvolgelingen. Hij onderwees hen de Dhamma. Toen de Eerwaarde Ananda dit zag, ging hij naar de Gezegende. Toen hij bij hem aankwam, maakte hij een diepe buiging en nam plaats aan zijn zijde. Toen hij daar zat, zei hij tegen de Gezegende: "Heer, de Eerwaarde Udayin zit te midden van een grote groep lekenvolgelingen en onderwijst hen de Dhamma." Hierop zei de Gezegende het volgende:

"Ananda, het is niet gemakkelijk om de Dhamma te onderwijzen. De Dhamma mag alleen aan anderen onderwezen worden door iemand waarin vijf kwaliteiten gegrondvest zijn. Welke zijn deze vijf?"

  1. "De Dhamma moet onderwezen worden met de volgende intentie: 'Ik zal een stap voor stap opgebouwde toespraak houden.'"
  2. "De Dhamma moet onderwezen worden met de volgende intentie: 'Ik zal goedgegrond spreken (met uitleg van oorzaak en gevolg).'"
  3. "De Dhamma moet onderwezen worden met de volgende intentie: 'Ik zal spreken vanuit mededogen.'"
  4. "De Dhamma moet onderwezen worden met de volgende intentie: 'Ik zal niet spreken vanwege wereldse voordelen.'"
  5. "De Dhamma moet onderwezen worden met de volgende intentie: 'Ik zal niet spreken wanneer ik mijzelf of anderen daardoor in diskrediet breng.'"

"Ananda, het is niet gemakkelijk om de Dhamma te onderwijzen. De Dhamma mag alleen aan anderen onderwezen worden door iemand waarin deze vijf kwaliteiten gegrondvest zijn."

Document info
RegID A05-159
Bijgewerkt 3 januari 2021 14:14:54
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen