De drie algemene stadia

In inzicht meditatie zijn er altijd drie belangrijke stadia die elkaar stapsgewijs opvolgen en tot begrip oftewel wijsheid leiden.

Inhoudsopgave

Essentiële informatie

Aandacht schenken

Zien

Begrijpen

Extra aanbevelingen

Essentiële informatie

Dit hoofdstuk bevat essentiële informatie voor Inzicht meditatie. Waarom?

In inzicht meditatie zijn er altijd drie belangrijke stadia die elkaar stapsgewijs opvolgen en tot begrip oftewel wijsheid leiden. Het is aandacht schenken > zien > begrijpen. Of je nu mediteert op de ademhaling, op gevoelens, de staat van de geest of wat dan ook, deze aspecten vormen altijd de essentiële stadia in de ontwikkeling van inzicht.

Aandacht schenken

In het eerste stadium dien je niets anders te doen dan louter aandacht (avajjana) te schenken aan zien, horen, denken etc. In het zien is er slechts zien, in het horen is er slechts horen etc., zonder allerlei associaties. Het is een kwestie van gewoon accepteren wat er is, accepteren wat je waarneemt en geen weerstand bieden. Dit heeft als effect dat de stroom van willekeurige gedachten, associaties met ideeën en de innerlijke dialoog onder controle wordt gehouden. Vanwege vastgeroeste patronen moet men vastberaden zijn in het oefenen, om deze afdwalingen in het begin meer dan een paar seconden onder controle te krijgen. Het kan en het zal spoedig zegenrijk blijken.

Zien

Het tweede stadium van meditatie treedt op wanneer je waakzaam bent geworden ten aanzien van een van de zes zintuigen. Het bestaat uit de respectievelijke zintuigbasis en het zintuigobject dat erbij betrokken is, terwijl je nota neemt van elke band/keten van aantrekkingskracht of afkeer die de onverlichte geest kan bezwaren. Totaal gewaarzijn (vijañana) van deze toestanden is het doel in dit stadium. Echter, voordat gewaarzijn ontwikkeld kan worden moet het object eerst gezien worden.

Begrijpen

Ten derde dient men de ketenen en banden (kama guna) die ontstaan door de zes inwendige en uitwendige zintuigsferen (salayatana) te leren kennen en duidelijk te begrijpen, op te merken hoe ze ontstaan, hoe ze zich manifesteren en dan weer verdwijnen. Contemplatie zal je in dit stadium onthullen hoe je ze los moet laten en hoe je voortaan kunt voorkomen dat ze opnieuw ontstaan. Deze weg leidt tot overwinning van Het zelf en beheersing over het leven.

Extra aanbevelingen

Een wat nadere toelichting over deze drie stadia lees je in Basis kernpunten voor inzicht.

Het zien en begrijpen van oorzaken en gevolgen is essentieel voor de bedoelde drie algemene stadia.

Satipatthana — De meditatie van indachtigheid

Document info
RegID XuYrmGUXgIMwU3v
Bijgewerkt 15 maart 2023 21:52:44
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen