Wat is insuline en wat doet het?

Insuline is een vet opslag hormoon.

intermittent fasting

Telkens wanneer we eten wordt insuline afgegeven (getriggerd, geactiveerd). Bij vet is dat nagenoeg niets, bij proteïne is dat een beetje, maar bij koolhydraten is dat heel veel. Het zijn vooral de koolhydraten die de bloedsuiker in het bloed verhogen en insulinepieken veroorzaken. Insuline is een vet opslag hormoon. De bloedsuiker in het bloed wordt gebruikt als energie die direct aan het lichaam afgegeven kan worden. Echter, de overtollige energie wordt vervolgens als vet in de cellen opgeslagen. Dit is de functie en het doel van insuline.

Dit betekent dus, dat het dan onmogelijk is om vet te verbranden. Daarom is het belangrijk om minder vaak te eten en koolhydraten drastisch te reduceren. Doordat er geen energie meer beschikbaar is uit koolhydraten, zal het lichaam overgaan om de energie uit de vetten te halen. Dan gaat het lichaam geen vet opslaan, maar juist vet verbranden.

Koolhydraten zorgen voor de sterkste insulineresponse omdat deze het bloedsuiker het meest doen stijgen. Wanneer het bloedsuiker omhoog gaat, komt insuline binnen. Er komt insuline vrij om de bloedsuiker uit de bloedbaan naar de cel te leiden. Dat is het doel van insuline.

Wanneer insuline toeneemt, neemt het groeihormoon af. En wanneer het groeihormoon toeneemt, neemt insuline af.

Insuline brengt je in de vetopslagmodes. Het groeihormoon brengt je in de vetverbrandingsmodus.

Koolhydraten stimuleren insuline. Oefening stimuleert het groeihormoon.

↑ Koolhydraten ↑ Insuline ↓ Groeihormoon (HGH) = vetopslagmodes

↓ Koolhydraten ↓ Insuline ↑ Groeihormoon (HGH) = vetverbrandingsmodus

Insulineresistentie

Elk voedsel zorgt voor insuline, maar onze focus licht bij koolhydraten omdat deze vele malen meer voor insulinerespons zorgen. Echter, wanneer de cel vol is en dus niet meer kan opnemen omdat er steeds maar meer en meer bloedsuiker aangevoerd wordt, verzet de cel zich. Hij biedt weerstand. Dit heet insulineresistentie.

Tip Op de pagina How to lees je hoe je heel makkelijk de video's kunt bekijken en ook nog eens met Nederlandse ondertiteling. De video's zijn namelijk niet altijd helemaal vertaald.

Video (0025) Dr. Sten Ekberg: Wat is insulineresistentie?
Trefwoorden: Insuline; onwetendheid.

Vanwege een ongelooflijke stompzinnigheid worden volstrekt verkeerde adviezen over gezondheid gegeven; door dokters, diëtisten, gezondheidsinstanties etc. Heel veel mensen zijn van die onwetendheid de dupe. Het is de belangrijkste reden waarom — niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld — de algemene gezondheid achteruit holt. Daarom zegt Dr. Sten Ekberg ook weleens: 'Als je het goed wilt doen, moet je hun lijst nemen, en het tegenovergestelde doen wat ze adviseren.' En over het advies van de suikerinname zegt hij: 'It completely blows my mind when I see those numbers.' ('Ik word er helemaal gek van als ik die cijfers zie.') Bekijk eens hoe duidelijk Dr. Sten Ekberg de stompzinnigheid in de volgende video aan de kaak stelt.

En hier is er nog zo een waaruit overduidelijk blijkt dat ze er niets van begrijpen...

Video (0510) Dr. Sten Ekberg: Uw arts heeft het mis over insulineresistentie
Trefwoorden: onwetendheid; insuline.

Insulinegevoeligheid

Wanneer de cellen geen verzet bieden en dus alles functioneert zoals het zou moeten functioneren, heet dat insulinegevoeligheid. Het betekent dat je lichaam weet hoe het vet en koolhydraten moet verwerken. Het is dus belangrijk dat je insulinegevoelig bent, dat het lichaam goed reageert op insuline.