Hoe pas je intermittent fasting toe?
Met intermittent fasting houd je geen vast schema aan.
Intermittent fasting hoort op een natuurlijke manier te worden uitgevoerd. We volgen dan wel een bepaald schema, maar het hoort geen strak en vastgezet plan te zijn. Wanneer we een strak opgezet plan volgen waar geen variatie in te vinden is, leert het lichaam niet zich aan te passen. Wanneer er wel variatie is in ons 'schema' moet het lichaam zich wel aanpassen, wat goed is. Onze voorouders hadden ook niet op vastgezette tijden te eten. De ene keer was er volop voedsel, de andere keer was het veel minder. Wellicht dat ze dagenlang niets te eten hadden. Het hele leven zelf is ook niet statisch, maar dynamisch. Maar het is goed om een plan te hebben waar we in eerste instantie vanuit kunnen gaan. Om een natuurlijke leefwijze op te bouwen.
De hieronder genoemde plannen zijn dus geen 'voorgeschreven verplichting', maar een goede richtlijn. Iedereen doet het op zijn manier. Vasten is voor iedereen verschillend. Extremen zijn nooit goed, hoewel je er echt niet huiverig van hoeft te zijn enkele dagen niet te eten. Het lichaam kan dat heel goed aan. Je moet het verstandig opbouwen en vooral goed naar je lichaam leren luisteren. Zorg er altijd voor dat je je er prettig bij voelt.
Plan 1: 12 uur vasten
Je begint ermee om 's-avonds niets meer te eten. Doorbreek die geconditioneerde gewoonte. Stel dat je om 17.00 uur je laatste maal van de dag nuttigt. Wanneer je dan 's-avonds niet eet en je slaapt tot 6.00 uur, heb je een kleine 13 uur niet ge-eten[1]. Dat is dikke winst en mooi meegenomen! Cool, vet zeg! De overige uren is je eating window, het tijdsbestek waarbinnen je wel eet.
Plan 2: 18 uur vasten
Wanneer je de juiste voeding eet, kun je de periode waarbinnen je vast, na een week of een paar weken makkelijk uitbreiden. De volgende stap is om je ontbijt op te schuiven of over te slaan naar een later tijdstip. Naar 11.00, 12.00 of 12.30 uur. Het is overigens een misvatting dat je altijd een 'goede bodem moet hebben' als je van huis gaat. Dat stamt vooral uit een tijd waarin mensen niet wisten wat goede voeding is. Maak je daar dus geen zorgen om. Als je een paar weken verder bent zul je zelf ervaren dat het niet nodig is zo vaak te eten. Bovendien zul je je er veel beter door voelen.
Wanneer je je vastenperiode uitbreid is aan jou en voor iedereen verschillend. Leg jezelf vooral niets op, maar het is ook nodig enige mate van discipline aan te wenden. Bewandel altijd de middenweg.
In dit plan eet je dus twee keer per dag: lunch en avondeten.
Plan 3: 24 uur vasten
Het is goed om op de duur (eventueel) een tijdje (bijvoorbeeld een week) naar 1 maaltijd per dag te gaan. Dan is je vastenperiode een kleine 24 uur.
Plan 4: meerdere dagen vasten
Op de manier zoals hierboven is aangegeven kun je je vastenperiode (eventueel) uitbreiden naar 36, 48 uur of langer, of naar 3-5 dagen. Dit doe je dan zo nu en dan, eens per half jaar of per jaar. Wat je schikt, waar je zin in hebt.
Het beste plan
Het beste plan is niet één strak gegoten plan, maar een variatie van de plannen. Je kunt bijvoorbeeld in het weekend je vastenperiode met een dag uitbreiden. Een week van twee maaltijden met zo nu en dan een keertje een dag van één maaltijd. Of als je niet naar je werk hoeft, een keer 2 of 3 dagen vasten. Niet hoeven te koken kan heel makkelijk zijn én goedkoop! Doe het zoals het jouw goed uitkomt, wat makkelijk is, en waar je je goed bij voelt. De variatie erin houden is belangrijk want dan zal het lichaam zich aanpassen en bouwt het weerstand op.
Intelligente, wijze mensen (viññuhi) zijn wijs omdat ze de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Zij hebben het diepe inzicht dat alles in een voortdurende staat van verandering is. Het is dit inzicht in die verandering waardoor zij intelligent (viññu) zijn geworden. Die verandering had een functie. Voor wat het lichaam betreft is die verandering net zo cruciaal.
Tip Op de pagina How to lees je hoe je heel makkelijk de video's kunt bekijken en ook nog eens met Nederlandse ondertiteling. De video's zijn namelijk niet altijd helemaal vertaald.
Trefwoorden: intermittent fasting; keto dieet; meditatie; autofagie.
Trefwoorden: intermittent fasting; insuline; autofagie; ketose.
Trefwoorden: intermittent fasting; insuline; autofagie; ketose.
Trefwoorden: autofagie; frankenfood; ketose; conditionering.
Eindnoten
[1] Klinkt een beetje ongewoon hè? Ik zeg en schrijf 'ge-eten' i.p.v. 'gegeten' omdat ik vind dat dat nergens op slaat. Je zegt toch ook niet 'ga je mee geten' of 'ga je mee 'glopen'? Het is 'eten', 'lopen', 'we lopen', 'we hebben gelopen'. Niet 'we hebben gegloopt' of 'we zijn wezen glopen' .