De beste kans om de keto griep te voorkomen

De keto griep is niet 100% zeker te voorkomen, maar er zijn wel mogelijkheden om de kans te verkleinen.

Inhoudsopgave

Geleidelijke overgang

Drink veel water

Pas op voor zout

Vul elektrolyten aan

Slaap goed

intermittent fasting

Vooral voor mensen die ermee beginnen en er helemaal voor gaan om de koolhydraten drastisch te beperken en de inname van vetten op te schroeven, kan het lichaam vrij snel overgaan tot vetverbranding. Dan kun je vrij snel in ketose raken wat de kans op de keto griep tot gevolg kan hebben. Zeker als je dit ook in combinatie doet met intermittent fasting zal het proces zich versnellen.

Er is niet één manier om de keto griep met 100% zekerheid te voorkomen. En dat is omdat elk lichaam anders is en verschillend reageert op veranderingen.

Geleidelijke overgang

Wanneer je lichaam in ketose is, produceert het lichaam ketonen. Ketonen zijn nodig zodat het lichaam vetten kan afbreken en deze als energie kan aanwenden. Het lichaam moet zich aan dit soort verbranding aanpassen waarvoor het ketonen zal moeten aanmaken. Je raakt pas in ketose nadat je enkele dagen (dat is bij iedereen verschillend) minder dan plusminus 50 gram koolhydraten eet. Verlaag je dit naar bijvoorbeeld 5-10 gram, dan zul je eerder in ketose geraken. Een ander voordeel is dat het lichaam dan niet 'kwakkelt' om de overgang naar ketose te maken en je dan sneller van eventuele keto griep verschijnselen verlost zult zijn.

Wanneer je een keto dieet aangaat én je doet dat i.c.m. intermittent fasting zal dit extra zoden aan de dijk zetten. Deze combinatie is perfect, maar voor sommige mensen kan dit wellicht ook te snel gaan. Wat je dan kunt doen, is om de eerste paar weken gewoon 3 keer per dag te blijven eten i.p.v. 2. Zo is de overgang minder abrupt. Na een paar weken ga je dan minder vaak eten. Dit is heel wat anders dan wanneer je de koolhydraten te langzaam naar beneden schroeft, want dan kan het te lang duren voordat je lichaam de overgang maakt naar vetverbranding. Dan blijft het 'kwakkelen' waardoor je langer last kunt hebben van de keto griep.

Maar er zijn nog meer manieren om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Dr. Sten Ekberg vertelt je er alles over in onderstaande video's.

Video (0151) Dr. Sten Ekberg: 10 eenvoudige stappen voordat je begint met keto
Trefwoorden: keto dieet; insuline.
Video (0155) Dr. Sten Ekberg: Keto dieet plan voor beginners 1-3 maaltijden
Trefwoorden: keto dieet.

Drink veel water

Afvallen gaat altijd gepaard met veel vochtverlies. Het lichaam gebruikt vooral het vocht om elektrolyten door het lichaam te sturen waaraan vele functies gekoppeld zijn. Dus vocht is heel erg belangrijk. Onderschat dat niet. Drink, zeker in de beginperiode, zeker 2 liter water per dag. Liefst nog wat meer. Te weinig water drinken kan bij afvallen snel tot obstipatie leiden waardoor je (o.a.) heel veel pijn aan de nieren kunt krijgen. Gebruik het liefst mineraal water dat je koopt in de winkel, want ons kraanwater is niet opperbest. Koop gewoon de goedkope merken, die zijn net zo goed. Kleine flesjes drinken wellicht voor jou beter weg.

Pas op voor zout

Zout (niet tafelzout, maar Himalayazout of zeezout) is goed, want daar zitten essentiële mineralen in. We zijn daarom geneigd Himalayazout of zeezout aan ons eten (of aan water) toe te voegen. Dat is goed, maar als we flink aan het afvallen zijn, zijn er twee processen die tegen elkaar in kunnen gaan. Elk lichaam is anders dus houdt het in de gaten hoe jouw lichaam hier op reageert.

  1. Afvallen gaat met veel vochtverlies gepaard. Vul het daarom goed aan.
  2. Zout houdt vocht vast. Drink daarom genoeg, dan kun je gerust (Himalayazout of zeezout) eten.

Vul elektrolyten aan

Elektrolyten zijn zeer belangrijk en het is dus essentieel dat je lichaam daar geen tekort aan heeft. Het is mogelijk om ze aan te vullen met een voedingssupplement. Let op. Een voedingssupplement mag niet als (een langdurige) vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt. Het is verstandig om elektrolyten in het begin aan te vullen.

Wanneer je weet wat een gezonde voeding is en als er eenmaal aan gewend bent om dit soort gezond eten te bereiden, zullen deze voldoende in je voeding voorkomen. Voldoende elektrolyten kan de keto griep verkorten of zelfs voorkomen. De volgende voeding is hiervoor zeer geschikt. Ze zitten vol elektrolyten.

Op internet zul je vast wel meer en goede gerechten kunnen vinden.

Slaap goed

Door goede te slapen kan je lichaam beter herstellen van de keto griep.

Een goede nachtrust wordt bepaald door zowel de kwantiteit als de kwaliteit, d.w.z.:

Een goede nachtrust helpt mee aan het voorkomen dat cortisol wordt geativeerd en voor het algehele herstel van het lichaam.