Theorie en praktijk gaan samen
Meditatie is veel meer dan louter op een kussentje zitten.
Vaak denken mensen dat meditatie zich beperkt tot het urenlang op een kussentje zitten, maar dat is een grote vergissing. Het is een gebrek aan kennis omtrent de Dhamma. Daarnaast wijzen leraren die meditatielessen geven, hun leerlingen er niet of niet nadrukkelijk genoeg op dat meditatie veel meer omvat.
Het leren of bestuderen van de Dhamma wordt vaak niet als 'de praktische beoefening' gezien. Maar vergis je niet dat meditatie voor 'mentale ontwikkeling' staat. Het Pali woord hiervoor is bhavana. De Dhamma belicht hoe dingen zijn en hoe dingen werken. Als je de Dhamma niet kent kun je de Dhamma ook niet in praktijk brengen (patipatti). Zo eenvoudig is het.
Door de Dhamma te leren (pariyatti) wordt de Dhamma in je leven geïntegreerd. Je leven wordt ermee verweven, doordrongen. Dan leer je in de sleur van het alledaags leven alle toestanden kennen zodat je met elke situatie kunt omgaan.
Zeg ik nu dat het 'zittend mediteren op een kussen' overbodig of niet belangrijk is? Nee, natuurlijk niet! Het vormt zelfs een basis om in de gang van het alledaagse leven sterker en stabieler te zijn. Zie o.a. Neerzitten en dagelijkse activiteiten en overige pagina's van de sectie De basis van meditatie.
De theorie, het leren van de Dhamma, het lezen van toespraken (sutta's) etc., zijn allemaal praktische zaken. Zo komt bijvoorbeeld het vierde fundament van de satipatthana training neer op het bespiegelen van de Dhamma (dhammanupassana). Ook dit is zowel een theoretische als een praktische oefening. Theorie en praktijk worden alleen als twee apart van elkaar bestaande zaken beschouwd wanneer de samenhang gemist wordt. Er is dan ook een groot verschil tussen de niet-geïnstrueerde wereldling en de geïnstrueerde edele discipel. Zie Dhammanuvatti.
Het leren van de Dhamma (pariyatti) is één van de voorwaarden om in de stroom te treden (sotapattiyanga). In het boeddhisme draait het allemaal om begrijpen.
724. "Er zijn mensen die niet begrijpen wat lijden is. Zij weten niet waar het vandaan komt, waar het volledig ophoudt, en zij kennen het Pad niet, de manier om het lijden te doen ophouden."
725. "Dus, in hun geringe kennis omtrent het bevrijden van de geest (ceto vimutti) en (daarom) geen bevrijding kunnen verwerven door wijsheid (pañña vimutti), zijn zij niet in staat een einde aan lijden te maken. Zij gaan alsmaar door met geboren worden en tot ouderdom komen."
Snp3-12 — Dvayatanupassana Sutta — Tweevoudige bespiegeling

Mediteren is veel meer dan louter op een kussentje zitten. Leer vooral de Dhamma en wees een echte Dhammanuvatti.
Ontdek de ware Leer van de Boeddha
Op STI is de ware Leer van de Boeddha tot in detail en in eenvoudige taal uiteengezet. Alles is rechtstreeks ondersteund door de woorden van de Meester zelf en door de auteur toegelicht met een diep inzicht in de Leer. Exact in het licht zoals deze oorspronkelijk door de Boeddha is onderwezen.
De belangrijkste locatie waar specifiek de boeddhistische Leer wordt behandeld, is de sectie Inzicht meditatie. De reden waarom nu juist deze sectie, is omdat alles in de Leer samenhangt met de ontwikkeling van inzicht.
Indeling sectie Inzicht meditatie
- Inzicht meditatie — De gehele sectie
- Groep pagina's — Gebundelde pagina's
- Details — Specifieke onderwerpen van de Dhamma
De website verder verkennen
De pagina's in de sectie Inzicht meditatie zijn zeker niet de enige pagina's over boeddhisme. Zo is de sitemap overzichtelijk in categorieën (secties) ingedeeld. Lees vele toespraken in de Sutta Pitaka, ontdek wie de Boeddha was, maak kennis met zijn tijdgenoten en nog veel meer.
Toelichting op de indeling
De sectie Inzicht meditatie is in eerste instantie opgebouwd uit delen. Elk deel bevat individuele pagina's die we ook wel hoofdstukken noemen.
Groep pagina's
Het eerste deel wat je bovenaan ziet in de sectie Inzicht meditatie, is het deel Groep pagina's. De reden dat dit deel in die sectie bovenaan staat, is omdat het de belangrijkste pagina's omvat. Ze zijn voor de meeste mensen goed te begrijpen en ze belichten nauwkeurig de kern van een bepaald aspect van de boeddhistische Leer. Het beste is om te beginnen bij de eerste groep pagina en zo de lijst van groep pagina's af te werken.
Op groep pagina's zijn pagina's gebundeld omtrent een cruciaal onderwerp. Deze gebundelde pagina's noemen we sub pagina's. Ze werken gezamenlijk naar de betekenis en het doel van de groep pagina. In opbouwende en eenvoudige bewoording geven ze exact weer wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen.
Afzonderlijke hoofdstukken
Je kunt ook de afzonderlijke hoofdstukken van de verschillende delen doornemen.
Details
Vanaf het deel Details zijn pagina's a.d.h.v. de content zo goed als mogelijk in groepen gecategoriseerd (deze groepen niet verwarren met groep pagina's). De hoofdstukken binnen deze groepen geven uitleg over specifieke onderwerpen van de Dhamma.
RegID | XerRepXLhhwChF1 |
---|---|
Bijgewerkt | 1 mei 2025 08:26:55 |
Auteur | Peter van Loosbroek — Ananda |
Locatie | www.sleuteltotinzicht.nl |
Copyright | Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm |
Overig | Geen |