De hoop botten

Atthipuñja Sutta

De Boeddha legt uit hoe de botten van één enkele persoon, wanneer ze in één wereldtijdperk verzameld zijn, een enorme berg zouden vormen.

Dit is gezegd door de Gezegende, gezegd door de arahat. Dit is zoals ik het heb gehoord. "Monniken, de botten van één enkele persoon die rondrende en dwaalde in deze eeuwigdurende rondzwerving (samsara) voor de lengte van één wereldtijdperk (kappa), zou een hoop botten maken, een grote stapel botten zo groot als deze Vepulla berg, als er iemand zou zijn die ze verzamelde en de verzameling zou niet worden vernietigd."

Dit is de betekenis van wat de Gezegende zei. Dus met betrekking tot dit werd gezegd:

De botten van één enkele persoon die zich in één wereldtijdperk ophoopten, zouden een hoop vormen als een enorme berg, zo leerde de Samma Sambuddha.

Deze grote berg de Vepulla, staat in de grote bergring van Magadha ten noorden van de Gijjhakuta. Onder de vijf grootste bergen in Magadha, daarvan wordt gezegd dat de Vepulla berg de grootste is.

Maar wanneer iemand met ontwikkelde wijsheid de Vier Edele Waarheden ziet — lijden, de oorzaak, de opheffing en het Edel Achtvoudige Pad dat leidt tot de opheffing van lijden — en ten hoogste nog zeven keer rondzwerft op de reis van geboorten, dan zal diegene, door de vernietiging van alle banden (saññojana), een einde aan lijden maken.

Ook dit was de betekenis van wat er door de Gezegende werd gezegd. Dit is exact wat ik heb gehoord.

Document info
RegID It024
Bijgewerkt 26 april 2021 18:50:45
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen