Een universele Boeddha

Samma Sambuddha

Hij herontdekt de vier Edele Waarheden en verklaard die aan de wereld.

samma sambuddha

Letterlijk: 'Universele Boeddha' omdat hij universele waarheden ontdekt heeft. 'Volledig verlichte' is een andere benaming voor een Samma Sambuddha.

D.w.z. iemand die de bevrijdende wet (de Dhamma) die in de wereld verloren was gegaan, weer herontdekt heeft, gerealiseerd heeft en helder aan de wereld verkondigd heeft.

Er zijn meerdere Boeddha's verschenen die dezelfde Leer hebben ontdekt, maar deze hebben niet allemaal de capaciteit om de Leer ook daadwerkelijk te verkondigen (zie pacceka buddha). Deze Boeddha's hebben dan ook geen religie gesticht. De Boeddha Gotama echter wel. Zo was hij niet alleen een bijzonder mens, maar ook een bijzondere Boeddha.

"Nu begrijpt iemand over dingen die nog nooit tevoren gehoord zijn, uit zichzelf de waarheid. Hij bereikt daarin alwetendheid en verwerft de controle over de krachten (dasa tathagata bala). Deze persoon wordt een Universele Boeddha genoemd."

Pug 29

Het kenmerk van de Leer van alle Boeddha's, en elke keer wanneer die door hen wordt ontdekt en volledig aan de wereld wordt verklaard, bestaat uit de vier Edele Waarheden (cattari ariya sacca).

Extra aanbevelingen

Document info
RegID RWlLWjRFbbq7Y0u
Bijgewerkt 16 december 2023 13:47:38
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen