De in de stroom getredene

Sotapanna

Het edele Pad opgegaan met als trefzeker einddoel Nibbana.

sotapanna

'De in de stroom getredene'.

'De in de stroom getredene', is strikt gesproken zowel een edele discipel (ariyasavaka) als een van de 8 edele mensen (ariya puggala) omdat hij het 1e stadium van heiligheid heeft bereikt. Deze is het edele Pad opgegaan met als trefzeker einddoel Nibbana.

Er worden drie klassen onderscheiden:

Zoals gezegd o.a. in Pug 37-39; A03-087:

1. sattakkhattu parama

"Als een mens, na de verdwijning van de 3 banden (zie saññojana, de eerste drie banden) de stroom is in gegaan (voor de realisering van Nibbana), is hij niet meer onderhevig aan een geboorte in lagere werelden (apaya), is hij stevig gegrondvest, is hij bestemd voor volledige verlichting. Na nog maar zeven keer de ronde van wedergeboorten te hebben doorstaan onder de hemelse en menselijke wezens, maakt hij een einde aan het lijden. Zulk iemand wordt 'iemand met nog hoogstens zeven geboorten te gaan' (sattakkhattu parama) genoemd."

2. kolankola

"Als een mens, na de verdwijning van de 3 banden (...), is hij bestemd voor volledige verlichting. Nadat hij twee of drie keer de ronde van wedergeboorten heeft doorgemaakt onder edele families, maakt hij een einde aan het lijden. Zulk iemand wordt 'iemand die van de ene edele familie naar de andere familie gaat' (kolankola) genoemd."

3. eka biji

"Als een mens, na de verdwijning van de 3 banden (...), is hij bestemd voor volledige verlichting. Na nog maar één keer in het menselijk bestaan te zijn teruggekeerd, maakt hij een einde aan het lijden. Zulk iemand wordt 'iemand die nog maar één keer ontkiemt' (eka biji) genoemd."

Zie ook Sotapatti Samyutta S55.

Extra aanbevelingen

Voor de kenmerkende kwaliteiten van een in de stroom getredene, zie sotapannassa angani.

Voor de 4 (inleidende) voorwaarden voor het in de stroom treden, zie sotapattiyanga.

Document info
RegID oYUDpncPVxfHuWe
Bijgewerkt 19 september 2023 20:13:38
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen