Onwetendheid

Avijja

Onwetendheid is een hardnekkig element van de geest.

avijja

'Onwetendheid'; 'gebrek aan ware kennis'. Synoniemen: moha; aññana.

Iets niet weten, een gebrek aan kennis hebben, moet niet gezien worden als een verwijt of een negatieve beoordeling. 'Vijja' betekent 'ware kennis'; avijja betekent dan ook 'gebrek aan ware kennis', hetgeen erop neerkomt dat deze ware kennis oftewel wijsheid, nog niet ontwikkeld is. En wijsheid is iets dat ontwikkeld moet worden. Wanneer iemand onwetend is, betekent dit in boeddhistisch perspectief niet dat iemand dom is.

Onwetendheid is in beginsel gedefinieerd als zijnde 'het niet kennen van de vier Edele Waarheden' (cattari ariya sacca), namelijk: lijden, de oorzaak van lijden, de opheffing van lijden en het Pad dat leidt tot de opheffing van lijden. Verder essentiële zaken als het niet kennen van de 3 kenmerken van het bestaan (ti lakkhana) en de 5 aggregaten van hechten (pañca upadana kkhandha).

Onwetendheid is de hoofdoorzaak van al het kwaad en lijden in de wereld. Het bedekt iemands 'mentale ogen' en weerhoud hem ervan om de ware aard van dingen te zien. Het is de begoocheling (moha) die wezens misleid door het leven te doen overkomen als zijnde blijvend, gelukkig, substantieel en mooi. Maar het belemmert hen te zien dat alles in realiteit vergankelijk is, onderhevig aan lijden is, er geen 'ik' en 'mijn' is, en van nature onzuiver (zie vipallasa) is.

Omdat onwetendheid het fundament is van alle daden, van al het kwaad en lijden, staat onwetendheid daarom als eerste schakel in de formule van het afhankelijk ontstaan (paticcasamuppada). Maar daarom moet onwetendheid nog niet worden gezien als zijnde 'de oorzaakloze hoofdoorzaak van de wereld'. Onwetendheid is niet zonder oorzaak. Over een oorzaak ervan staat vermeld:

"Met het ontstaan van de bezoedelingen is er het ontstaan van onwetendheid." M009

Er is een manier waarin het symbolisch kan worden beschouwd als een hoofdoorzaak, als een startpunt in de uiteenzetting van de cyclus van het bestaan (samsara). Want er wordt gezegd: 'Geen eerste begin van onwetendheid kan worden waargenomen, monniken, waarbij er geen onwetendheid was, noch dat het achteraf ontstond. Maar het kan gezien worden dat onwetendheid zijn specifieke voorwaarde heeft.' A10-061

Dezelfde verklaring wordt gegeven voor de begeerte naar bestaan (bhava tanha). Deze laatste, samen met onwetendheid, worden 'de bijzondere oorzaken van kamma die naar ongelukkige en gelukkige bestemmingen leiden' genoemd (zie gati). Vis 17: 38

Omdat onwetendheid bestaat totdat de verwerving van arahatschap een feit is, wordt het aangemerkt als de laatste van de 10 banden (saññojana) die wezens aan het rad van geboorte en dood binden (samsara). Omdat de eerste twee wortels van het kwaad, namelijk begeerte en haat (zie mula), op hun beurt geworteld zijn in onwetendheid, zijn als gevolg daarvan alle onheilzame staten van de geest daarmee onafscheidelijk verbonden. Van de drie wortels van het kwaad, is onwetendheid (oftewel begoocheling (moha)) de meest halsstarrige.

Onwetendheid is een van de hoofdbezoedelingen (asava) en latente neigingen (anusaya). Het wordt ook vaak een hindernis (pañca nivarana) genoemd maar verschijnt niet samen met de gebruikelijke lijst van vijf.

Document info
RegID hFqLVbM3lKYOw3S
Bijgewerkt 8 februari 2024 20:43:23
Auteur Peter van LoosbroekAnanda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen