De onbevredigende aard van het leven

Alle dingen in het leven veranderen. Als we dingen die veranderen, bij ons willen houden, dan vragen we om problemen. Als we die dingen kunnen loslaten, dan hebben we die problemen niet. Het heeft niets te maken met welk geloof of religie je aanhangt, maar met loslaten. Om dingen los te kunnen laten is er inzicht nodig in de ware aard van dingen.

De onbevredigende aard van het leven.
De onbevredigende aard van het leven.

De Boeddha onderwijst dat alle dingen vergankelijk (anicca) zijn en daarom onderhevig aan lijden (dukkha). De hele wereld, zelfs het gehele universum, rust op dit feit. Geen enkel verschijnsel blijft twee momenten hetzelfde. Alles is in voortdurende verandering. Zodra iets ontstaat, is het proces van verval al begonnen. Wanneer we ons vastklampen aan dingen die gedoemd zijn te vergaan, dan zullen we vast en zeker problemen ervaren. Maar wanneer we ons nergens aan vastklampen of aan hechten, dan zullen die problemen er niet zijn. Daarom leerde de Boeddha de mensen dat het belangrijk is om de ware aard van dingen te zien, om een diep inzicht te krijgen in de voorbijgaande aard van dingen. Wanneer je je geest goed traint, dan zul je steeds helderder van geest worden, en op een dag zul je het doel bereiken. Je bent dan een verlicht mens, iemand die elk probleem in het leven aankan. Denk niet dat verlichting voor jou onmogelijk is, want de Boeddha heeft onderwezen dat iedereen verlichting kan bereiken.

De tragedie van Patacara, een vrouw die op één enkele dag haar gezin en ouders verloor, is een goed voorbeeld van hoe het lijden een mens overvalt wanneer er geen wijsheid is. Het is ook een goed voorbeeld dat laat zien dat iedereen verlichting kan bereiken en dat de meest denkbare ellende door wijsheid kan worden overwonnen. Patacara werd hysterisch van verdriet, maar nadat zij naar de Boeddha had geluisterd werd ze rustig en kwam er vrede in haar hart. In Dhp113 en Dhp288-289 is te lezen hoe dit in zijn werk ging.

Tip Wil je gedetailleerde informatie hierover, bekijk dan eens de pagina Ti lakkhana — De drie kenmerken van het bestaan.

Document info
RegID ci97SLzq3PVUWQj
Bijgewerkt 8 december 2020 23:16:20
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen