Eenvoudig en goed mediteren

Mensen hebben allerlei ideeën over meditatie en er wordt heel wat 'afgezweefd'. Wees verstandig en realistisch.

Wat is boeddhistische meditatie?

Boeddhistische meditatie is gebaseerd op kameraadschap, het cultiveren van positieve kwaliteiten als welwillendheid, liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Dit vormt de basis van de meditatie. Deze aspecten leiden je tot een dieper inzicht. Het is inzicht oftewel ware wijsheid wat nodig is elke vorm van lijden te overwinnen.

Wijsheid is erg belangrijk in het leven, want zonder wijsheid gaan er veel dingen mis. Wanneer je een giftige slang beetpakt, loop je gevaar als je niet over de juiste kennis beschikt, namelijk dat je hem net achter de kop moet pakken. Dit gebrek aan kennis kan zelfs dodelijk zijn, maar binnen de grenzen van de morele sfeer is een gebrek aan wijsheid nog veel gevaarlijker... Aan de andere kant biedt wijsheid de noodzakelijke veiligheid en bescherming, en leidt het tot onbegrensd geluk. Echt geluk is onder elke omstandigheid perfect begrijpen wat er is, wat er gebeurt, wat er zich afspeelt.

Dit begrip, deze wijsheid, is behulpzaam bij alle essentiële dingen in het leven. Juist begrip leidt tot diep inzicht hetgeen nodig is om jezelf te bevrijden van lijden. Begrijp je wat lijden is? De meeste mensen begrijpen dat niet. Dat is vanwege bezoedelingen van de geest. Het is door de ontwikkeling van wijsheid waardoor deze worden uitgerukt.

Het niet begrijpen, het niet weten hoe dingen zijn en werken, is nadelig en behelst lijden. Maar het wel begrijpen, het wel weten hoe dingen zijn en werken, is voordelig en behelst geluk. Echt geluk begint met juist begrip. De Boeddha noemde juist begrip dan ook niet voor niets 'de voorloper' (pubbangama).

Waar je het beste kunt beginnen

Het beste kan je beginnen op de pagina De basis van meditatie. Op die pagina krijg je uitgebreide informatie over wat meditatie werkelijk is.

Document info
RegID fdDB1XvL4PIwmyM
Bijgewerkt 14 november 2022 16:50:32
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen