Nandiya de lekenvolgeling

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Verheugd vanwege de veilige terugkeer

219. Als iemand veilig thuiskomt nadat hij voor lange tijd ver van huis is geweest, dan verheugen zijn vrienden, zij die hem geluk wensen en ook zijn verwanten zich in zijn veilige terugkeer.

cirappavasim purisam durato sotthimagatam natimitta suhajja ca abhinandanti sagatam

Zij die goede daden hebben verricht worden in hemelse sferen verwelkomt alsof zij lang weggeweest zijn en zij worden verwelkomd door hun verwanten.

Wanneer een persoon, die voor een lange tijd ver van huis heeft gewoond en vervolgens veilig terugkeert, wordt door zijn vrienden, door hen die het goed met hem voorhebben en ook door zijn verwanten, met blijdschap verwelkomd. Zij zijn blij omdat hij veilig is teruggekeerd.

Goede daden leiden tot goede resultaten

220. Als verdienstelijke daden zijn verricht en men van deze wereld naar de andere wereld gaat, dan verwelkomen die verdiensten iemand daar op dezelfde manier zoals verwanten een geliefde ontvangen die van een lange reis terugkeert.

tatheva katapuññam'pi asma loka param gatam puññani patiganhanti piyam ñatim'va agatam

De gevolgen van een goed leven verwelkomen de goeddoener in het hiernamaals. Precies zoals bloedverwanten een familielid van een lange reis verwelkomen.

Op dezelfde manier, wanneer zij die verdienstelijke daden hebben verricht, en van deze wereld naar de volgende gaan, dan verwelkomen de verdiensten (de gevolgen van de verdienstelijke daden) hen, zoals vrienden en verwanten hem verwelkomen wanneer hij van een lange reis terugkeert.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp219-220
Bijgewerkt 18 november 2020 14:27:54
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen