Citta de huishouder

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Begeerte voor erkenning

073. Voor erkenning wenst een dwaas voorrang onder de monniken, leiderschap in kloosters en eerbetoon van andere families.

asatam bhavanamiccheyya purekkharañca bhikkhusu avasesu ca issariyam puja parakulesu ca

Op een onwijze manier hunkert hij naar niet verdiend eerbetoon, privileges en aandacht temidden van lekenvolgelingen.

Hij wordt erkend bevonden terwijl hij dat in werkelijkheid helemaal niet is. Hij smacht naar superioriteit onder zijn gelijken. Hij hunkert naar hoge posities in woonplaatsen. Hij is ook geboeid door het idee van het ontvangen van giften en benodigdheden van andere families.

De dwaas is ego gericht

074. Laat lekenvolgelingen en monniken denken: 'Dat dit door mij is gedaan, of het nu grote of kleine werken zijn. Laat hen afhankelijk van mij zijn.' Zo is de intentie van de dwaas; zijn begeerte en eigendunk nemen toe.

mam eva kata maññantu gihi pabbajita ubho mame'va ativasa assu kiccakiccesu kismici iti balassa sankappo iccha mano ca vaddhati

Als de ongeschoolde discipel erkenning claimt bij monniken en lekenvolgelingen, neemt zijn arrogantie toe.

De dwaas heeft deze geesteshouding: 'Laat beiden, zowel de lekenvolgelingen als de monniken, denken dat dit helemaal alleen door mij was verricht. In welke activiteit dan ook, klein of groot, moet mijn leiderschap de overhand hebben. Iedereen moet mij volgen.' Deze eigendunk van de idioot leidt tot begeerte, ongecontroleerd verlangen en ongegronde trots. Het leidt tot een vals gevoel van verhevenheid.

Deze detailpagina wordt z.s.m. uitgewerkt.

Document info
RegID Dhp073-074
Bijgewerkt 18 november 2020 14:23:35
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen