De Boeddha — De uren voor zijn verlichting

Juist voor zijn verlichting verwierf de Boeddha hogere krachten (abhiñña) oftewel bovenwereldse soorten van kennis. Direct na zijn verlichting overdacht hij de wet van het oorzakelijk ontstaan en mediteerde hij op groot mededogen.

De uren voor zijn verlichting

Toen de Boeddha aan de voet van de Bodhi boom zat, had hij vóór zonsopgang de kracht van Mara overwonnen.

In de 1e nachtwake (18.00 tot 22.00), herinnerde de Boeddha zich zijn vorige levens (pubbenivasanussati). Nu had hij de duisternis weggedreven die een sluier trekt over het bestaan van vorige levens.

In de 2e nachtwake (22.00 tot 2.00) zag hij het verschijnen en het verdwijnen van levende wezens overeenkomstig hun daden (dibba cakkhu = yatha kammupaga ñana of cutupapata ñana).

In de 3e nachtwake (2.00 tot 6.00) begreep hij de opheffing van de bezoedelingen (asavakkhaya ñana). Het is in dit deel van de nacht dat hij de wet van het oorzakelijk ontstaan (paticcasamuppada) ontdekte en overdacht en mediteerde op groot mededogen (maha karuna samapatti).

Tijdens zonsopgang verwierf hij de volledige verlichting.

Daarop sprak hij onderstaande verheven verklaring uit die ook talloze Boeddha's, die hem voorgegaan zijn, bekend was.

Uit de Dhammapada.

153. Gedurende vele geboorten in samsara heb ik verwoed gezocht naar de bouwer van dit huis, maar niet gevonden. Het herhaaldelijk geboren worden, is vol met lijden.

anekajati samsaram sandhavissam anibbisam gahakarakam gavesanto dukkha jati punappunam

Tijdens de lange cyclus van samsara zocht ik naar de huizenbouwer, maar nooit vond ik die. Steeds weer geboren worden is lijden.

154. O bouwer van dit huis, nu heb ik je gezien! Jij zult nooit meer een huis bouwen. Al jouw balken zijn vernietigd, al jouw dakspanten zijn afgebroken! De geest heeft het Ongeconditioneerde bereikt, het ophouden van de begeerte is bereikt!

gahakaraka dittho'si puna geham na kahasi sabba te phasuka bhagga gahakutam visankhitam visankharagatam cittam tanhanam khayam ajjhaga

Huizenbouwer! Jij bent met de grond gelijk gemaakt! Jij zult niet meer bouwen. Mijn geest is voorbij begeerte gegaan.

Zie ook

Document info
RegID mUrVnjDRUdFJtRz
Bijgewerkt 12 december 2020 23:27:01
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen