Speciaal lijden

Avenikadukkha Sutta

Vijf soorten lijden waaraan alleen vrouwen onderworpen zijn, niet mannen. De Boeddha begint zijn opsomming inzake het uithuwelijken, waar de Boeddha — als mededogend Leraar — dan ook uiteraard geen voorstander van was.

"Monikken, er zijn vijf soorten lijden (dukkha) die eigen zijn aan vrouwen, die vrouwen ervaren, maar niet mannen[1] [2]. Welke vijf?"

"Hier (idha), monniken, zelfs als ze jong is, gaat een vrouw bij de familie van haar man wonen en wordt gescheiden van haar familieleden. Dit is de eerste vorm van lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

"Nogmaals, een vrouw is onderhevig aan menstruatie. Dit is de tweede vorm van lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

"Nogmaals, een vrouw wordt zwanger. Dit is de derde vorm van lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

"Nogmaals, een vrouw bevalt. Dit is de vierde vorm van lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

"Nogmaals, een vrouw is 'gemaakt' om een man te dienen. Dit is de vijfde vorm van lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

"Dit, monniken, zijn de vijf soorten lijden die vrouwen eigen is, die vrouwen ervaren, maar niet mannen."

Eindnoten

[1] Zie matugamassa avenikani dukkhani.

[2] Zie avenika.

Document info
RegID S37-003
Bijgewerkt 8 augustus 2022 17:28:57
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen