Hoe vaak en hoe lang mediteren?

Vreugde in meditatie is een voorwaarde voor de vordering op het Pad van bevrijding.

Inhoudsopgave

Zorg dat het leuk blijft

Hoe vaak

Hoe lang

Zorg dat het leuk blijft

De bedoeling van boeddhistische meditatie is om innerlijke vrijheid te realiseren. De juiste energie aanwenden is hierin belangrijk. Niet teveel, niet te weinig. Jezelf allerlei dingen opleggen impliceert een dwangmatigheid wat loodrecht tegen de boeddhistische leefwijze ingaat. Dwangmatigheid roept alleen maar weerstand op, dus bereik je er uiteindelijk niets mee. Aan de andere kant is discipline belangrijk, want als je nalatig bent om oplettend te zijn, blijft innerlijke vrijheid ook uit. Vergeet nooit dat de Boeddha de middenweg (majjhima patipada) onderwijst.

Wanneer je je bezighoudt met de Dhamma en waakzaam leeft, zal vreugde (piti) in je ontstaan. Die vreugde is belangrijk om te vorderen op het Pad van bevrijding. Bij alles geldt immers, dat als je er vreugde in beleeft, er een hogere mate van kwaliteit aanwezig is. Zorg dus dat het leuk blijft en dat je ervan geniet!

De frequentie die hierna genoemd wordt, heeft betrekking op de ademhaling meditatie die in Neerzitten en dagelijkse activiteiten is aangeduid is als Basistraining en wel met betrekking tot de ademhaling meditatie.

Meditatie gaat immers verder dan alleen de ademhaling meditatie zoals je in Waarom de ademhaling als basis meditatie? kunt lezen. Meditatie omvat al je dagelijkse bezigheden. Dat betekent dus dat je in dat opzicht de gehele dag onafgebroken meditatief bent.

Hoe vaak

Vaste tijden zijn niet noodzakelijk, maar voor je eigen dagindeling kan het wellicht handig zijn. Bepaal altijd wat voor jouw het beste uitkomt. Niet dat je altijd op die en die tijd moet mediteren. Per dag mag dat dus gerust verschillend zijn. Zorg dat je jezelf ruimte geeft en je jezelf niets oplegt. De dag beginnen en afsluiten met de ademhaling meditatie is een heel goed begin. Kan je vaker, dan is dat alleen maar goed, maar denk erom: jezelf niks opleggen.

Tijdens je dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld op de fiets, tijdens winkelen etc.) kun je ook zo nu en dan even specifiek op je ademhaling letten. Dat is altijd mooi meegenomen, ook al is het maar een paar minuten.

Hoe lang

Er zijn mensen die een klok zetten om een bepaalde tijd 'vol te willen mediteren'. HELEMAAL FOUT! Dit is slechts het volgen van een idee en heeft daarom helemaal niks met meditatie te maken! Het gaat niet om de lengte van meditatie, maar om de kwaliteit ervan.

Wanneer je jezelf vastklampt aan het idee dat je een half uur moet mediteren, en intussen gaat je lijf zeer doen, zal je jezelf dwingen dat half uur vol te maken. Dan gaat het meer daar om dan om meditatie zelf. Ook sommige monniken onderwijzen zo... En zelfs dat je door de pijn heen moet die door het volgen van dergelijke ideeën ontstaat. Ook dat is slechts een idee. Veel mensen begrijpen hun eigen ideeën niet. Dat zou beter worden wanneer zij op de juiste manier mediteren...

Het enige dat je bereikt om dergelijke ideeën te volgen, is om de slaaf van jezelf te zijn. Meditatie is ervoor om juist een einde te maken aan slavernij! Kijk dus nooit op tegen mensen die het denken te weten omdat ze een pij dragen. Ook monniken en nonnen zijn maar mensen.

Zorg dus altijd dat je comfortabel zit, anders kan je jezelf niet goed concentreren waardoor de kwaliteit van je meditatie erbij inschiet.

Het gaat in eerste instantie dus niet om de lengte van meditatie, maar om de kwaliteit ervan. Je kunt beginnen om de eerste dagen een paar minuten per keer te mediteren. Dit kan je stapsgewijs uitbreiden naar 5 minuten, naar 10 minuten, naar 15 minuten of langer. Je kan het beste zelf inschatten wat op dat moment goed voor je is. Geen ideeën volgen, je gezonde verstand gebruiken en er onbevangen in te staan is gewoon goed.

Het is belangrijk niet dwangmatig door te gaan, en ook om niet te snel af te haken als het even niet zo goed lukt. Dat is niet erg en heel normaal. In meditatie moet je geen verwachtingen koesteren dat het 'goed gaat'. Wanneer het minder gaat, is dat zeker een aanleiding om juist vastbesloten te zijn en door te gaan, maar zonder dwang.

Zorg dat het leuk blijft!

Tip Ook als je nog niet zo vertrouwd bent met inzicht meditatie, hoef je jezelf niet te beperken tot de ademhaling. Gewaarzijn kun je altijd en overal oefenen. Bekijk eens de pagina Je meditatieve leven uitbreiden.

Document info
RegID PUjJUhPDXXo5W8s
Bijgewerkt 5 november 2022 01:04:00
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen