Mededogen voor alle dieren

Er is veel onwetendheid in de wereld. Wat mensen vaak zien als iets heiligs, is in werkelijkheid een groot kwaad zoals het offeren van dieren.

Mededogen voor alle dieren.
Mededogen voor alle dieren.

Ten tijde van de Boeddha vonden er vele offerranden in India plaats waarbij dieren werden geofferd[1]. Onschuldige dieren werden gedood op de altaren om de goden tevreden te stellen en voor het geluk van de mensen in het huidige leven en voor het leven in het hiernamaals. Deze traditie is puur gebaseerd op egoïsme en onwetendheid. Echter, de Boeddha toonde de mensen dat het onmogelijk was om geluk voor jezelf te verwerven door andere wezens schade toe te brengen. Hij waarschuwde zijn volgelingen om dergelijke daden niet in praktijk te brengen.

In die tijd had koning Pasenadi van Kosala, zestien angstaanjagende dromen in slechts één nacht waardoor hij doodsbang van werd. Om de kwade invloed van deze dromen af te wenden werd, op advies van de brahmanen, een grote dierenofferande voorbereid. Duizenden dieren zouden hierbij om het leven zijn gekomen als de Boeddha niet had ingegrepen. Toen hij van de offerranden hoorde, gaf de Boeddha de koning een ander advies om zodoende het leven van die arme wezens te redden. Vanaf die dag tot aan vandaag, is nooit, hoe klein dan ook, een wezen in een boeddhistische ceremonie van het leven beroofd.

Eindnoten

[1] Dit stukje tekst schetst een gebeurtenis ten tijde van de Boeddha, maar nog steeds worden er over de gehele wereld dieren geofferd. In India heb ik (auteur) gezien dat dieren tegen een muur doodgeslagen werden... Hoe hoger het bloed spatte, hoe meer bevrediging de goden erin zouden vinden... Het is hartverscheurend.

Document info
RegID 15rnU65thnDvYAo
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:09:52
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen