Het verzorgen van de zieken

Voor het verzorgen van de zieken is het boeddhisme een goed voorbeeld geweest. Dit mededogen bleef niet beperkt tot slechts de wereld van de mensen, maar strekte zich uit tot alle voelende wezens, dus ook tot de wereld van de dieren.

Het verzorgen van de zieken.
Het verzorgen van de zieken.

Ondanks het feit dat ten tijde van de Boeddha de studie en praktijk in medicinale en chirurgische wetenschap tot op grote hoogte was ontwikkeld, werd er nauwelijks aandacht besteed aan het verplegen van en het omzien naar de zieken.

Putigatta Thera Tissa was een monnik die getroffen was door een huidziekte die zijn gehele lichaam bedekte met zweren. Toen zijn medemonniken hem links lieten liggen, verergerde zijn toestand. De Boeddha ging naar de zieke monnik die er nu doodziek bij lag, baadde hem met behulp van Ananda Thera en verschoonde zijn onder- en bovengewaad. Nadat de Boeddha het hem wat aangenamer had gemaakt, predikte hij zijn Leer tot hem door hem de ware aard van het menselijk lichaam uit te leggen. Verlicht door de toespraak werd de ouderling (Thera) een arahat.

Vervolgens sprak de Boeddha de andere monniken aan over de edele taak om voor de zieken te zorgen. Vanwege het mededogend aansporen van de Meester en het opvolgen van zijn edele voorbeeld, begonnen lekenvolgelingen ziekenafdelingen in alle grote kloosters te bouwen. Later liet koning Dhammasoka niet alleen ziekenhuizen voor mensen bouwen, maar ook voor dieren. En zo is de eerste oprichting van ziekenhuizen (in elk geval voor dieren) toe te schrijven aan boeddhisten. Een boeddhist beschouwd elk voelend wezen als een wezen dat het recht heeft op goede verzorging en geluk.

De gebeurtenis omtrent Putigatta Thera Tissa kun je lezen in Dhp041.

Document info
RegID ASXnNYlTHdds9cA
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:09:46
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen