Het experimenteren met de manieren van de kluizenaars

In India geloofde men (en geloofd men nog steeds) dat het lijden overwonnen kan worden door nóg meer te lijden, door zelfkastijding. Siddhatta besloot deze opvatting dan ook volledig uit te proberen.

Het experimenteren met de manieren van de kluizenaars.
Het experimenteren met de manieren van de kluizenaars.

Zes lange jaren zwierf de asceet Gotama (waaronder prins Siddhatta nu bekend stond) over de hoofdwegen en binnenweggetjes van India. Hij ging in de leer bij Alara Kalama en Uddaka Ramaputta, twee vooraanstaande leermeesters in die tijd. Zij leerden hem alles wat zij aan kennis en wijsheid hadden opgedaan. Maar de asceet[1] Gotama was niet tevreden omdat hun onderricht niet leidde tot de opheffing van lijden.

Met onverminderde inspanning onderging hij zware ascetische oefeningen, zowel lichamelijk als mentaal, om een manier te vinden voor het ophouden van het lijden door nóg meer te lijden... Tenslotte werd hij zó mager, dat wanneer hij zijn hand op zijn buik legde, hij zijn ruggengraat kon aanraken. Hij was zó streng voor zichzelf geweest, dat er nauwelijks meer van hem over was dan een skelet. Hij was de dood nabij...

Noot: [2]

Eindnoten

[1] Een ander woord voor 'kluizenaar'.

[2] De meest gruwelijke praktijken werden erop nagehouden om de verlichting te bereiken. Zo waren er mensen die o.a. hun ledenmaten afsneden, hun ogen uitstaken, etc. Nog steeds zijn er mensen die dit doen. De Boeddha heeft dergelijke praktijken, ook toen hijzelf nog zoekende was, fel bekritiseerd.

Document info
RegID Div055
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:09:10
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen