De Boeddha — Een man van de praktijk

Beoefening van de Dhamma was voor de Boeddha van het grootste belang. Hij was een man van de praktijk. Niet van rituelen en ceremonies.

Een man van de praktijk

Terwijl hij van dorp naar dorp en van stad naar stad reisde en vele mensen onderwees, verlichtte en verblijdde — zag de Boeddha hoe bijgelovig volk dat gedompeld was in onwetendheid, dieren slachtte ter verering van hun goden. Hij sprak tot hen:

"Van het leven, dat iedereen kan nemen maar niet kan geven,
het leven waarvan alle wezens houden en het graag behouden —
is wonderschoon, geliefd en aangenaam voor ieder,
zelfs voor het allerkleinste wezen..."

De Boeddha moedigde nooit aan tot gekibbel en verbittering. Eens, toen hij de monniken aansprak, zei hij:

"Ik redetwist niet met de wereld, monniken; het is de wereld die met mij redetwist. Een vertegenwoordiger van de Dhamma bekvecht niet met iemand in de wereld."

De beoefening van de Dhamma was voor de Boeddha van het grootste belang. Daarom moeten de boeddhisten Dhammanuvatti's zijn (zij die de Leer beoefenen). De praktische aspecten zijn het meest essentieel voor het verwerven van de spirituele doeleinden die door de Dhamma (Leer) van de Boeddha aangeduid worden.

Er zijn geen verkorte wegen naar ware vrede en geluk. Zoals de Boeddha vaak en in vele toespraken aangeduid heeft, is dit het enige pad (ekayana) dat naar het hoogtepunt van het heilige leven leidt, hetgeen van lagere naar hogere niveaus van het mentale gebied leidt. Het is een geleidelijke training; een training in spraak, daad en gedachte die ware wijsheid voortbrengt en het toppunt bereikt in volledige verlichting en de verwerkelijking van Nibbana. Het is een pad voor iedereen, ongeacht ras, status of geloof; een pad dat op elk moment van ons dagelijks leven gecultiveerd kan worden.

Document info
RegID SgqYMijxxQG2T7U
Bijgewerkt 18 november 2020 17:25:33
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen