De Boeddha — De boodschap van een mens voor een mens

De manier van de Boeddha om de mensheid te redden, is om hen te leren hoe bevrijding gevonden kan worden.

Een onsterfelijke boodschap

Nadat hij het Nibbana verworven had, liet de Boeddha een onsterfelijke boodschap achter die nog steeds met ons leeft in de wereld van vandaag. Vandaag de dag worden we geconfronteerd met de verschrikkelijke bedreiging van de wereldvrede. Nooit in de wereldgeschiedenis is zijn boodschap harder nodig geweest dan nu.

De Boeddha werd geboren om de duisternis van onwetendheid te verdrijven en de wereld te laten zien hoe men zich kan verlossen van lijden en ziekte, ouderdom en dood, en alle zorgen en ellende van levende wezens.

Volgens sommige geloven, zal er van tijd tot tijd een of andere god in deze wereld verschijnen om de slechte mensen te vernietigen en de goede te beschermen. De Boeddha verscheen niet in deze wereld om de slechte mensen te vernietigen, maar om hen het correcte pad te wijzen.

Hebben wij ooit, in de hele wereldgeschiedenis tot aan de tijd van de Boeddha, gehoord van een religieuze leraar die zó vol was van een alles absorberende sympathie en liefde voor de lijdende mensheid, als de Boeddha? Een paar eeuwen na de Boeddha, hoorden we van enkele wijze mannen in Griekenland: Socrates, Plato en Aristoteles. Maar deze mannen waren slechts droogdenkers en zoekers achter de waarheid; het ontbrak hen aan iedere inspirerende liefde voor de lijdende massa.

De manier van de Boeddha om de mensheid te redden, is om hen te leren hoe bevrijding gevonden kan worden. Hij was niet geïnteresseerd in het verzachten van een paar 'toevallige' zaken van fysiek en mentaal lijden, maar was meer geïnteresseerd in het openbaren van een pad, het boeddhistische trainingssysteem, dat alle mensen kunnen volgen.

Uit de Dhammapada.

278. Wanneer met wijsheid het lijden van samengestelde dingen wordt gezien, krijgt men genoeg van dit lijden. Dit is het pad naar zuiverheid.

sabbe sankhara dukkha'ti yada paññaya passati atha nibbindati dukkhe esa maggo vishuddhiya

Alle geconditioneerde dingen zijn beladen met lijden. Deze kennis verheldert je pad...
Document info
RegID IchuUiscOklzFkI
Bijgewerkt 18 november 2020 14:21:07
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie a.u.b. copyright www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen