De vijfhonderd monniken die een bezoek aflegden

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Verlaat onheilzame visies, wordt thuisloos en streef wijselijk naar Nibbana.

087. Na het verlaten van bezoedelde visies, moet de wijze het zuivere cultiveren nadat hij van het huislijke naar het thuisloze is gegaan, en zich in afzondering onthechten.

kanham dhammam vippahaya sukkham bhavetha pandito oka anokam agamma viveke yattha duramam

De wijze persoon verlaat volledig en totaal de bezoedelde visies en duistere gedragingen. Hij beweegt zich van het gewone comfort van het huiselijk leven naar het ongewone leven van een verzaker. Hij beoefent deugden die strekken tot de verwerkelijking van bevrijding.

De wijze persoon zuivert zichzelf, hij is niet gehecht. Omdat hij geen zintuiglijk verlangen heeft, is hij bezitloos.

088. Laat hen verlangen naar die bijzondere verrukking, het verlaten van zintuiglijkheid, niets bezittend zijn. Zulke wijzen zuiveren zichzelf van alle bezoedelingen van de geest.

tatrabhiratimiccheyya hitva kame aki˝cano pariyodapeyya attanam cittaklesehi pandito

Hij is alleen ge´nteresseerd in bevrijding. Hij geeft alle voorkeuren voor zintuiglijke dingen op. Op deze manier is hij zonder bezittingen. De wijze persoon gaat door om zijn geest te zuiveren van de bezoedelingen die zijn geest onvolkomen maken.

De beoefening van de zeven factoren van verlichting verzekerd de verwerkelijking van Nibbana.

yesam sambodhiangesu samma cittam subhavitam adanapatinissagge anupadaya ye rata khinasava jutimanto te loke parinibbuta

Er zijn wijze individuen die bijzonder goed die factoren hebben ontwikkeld die strekken tot de verwerkelijking van bevrijding, namelijk de zeven factoren van verlichting (bojjhanga). Zij hebben een volledig ontwikkelde geest. Emotioneel of mentaal zijn zij nergens aan gehecht. Zij verzetten zich tegen de tendens om hebberig en grijpgraag te zijn. Zij beleven vreugde in het niet vastklampen. Zij, de stralenden, die totaal gezuiverd zijn van bezoedelingen, hebben het Nibbana reeds in deze wereld verworven.

Deze Detailpagina wordt zo snel mogelijk verder uitgewerkt. Zie de pagina Dhammapada info voor meer informatie.

RegID: Dhp087-089
Bijgewerkt op: 28 oktober 2004
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen