Contact opnemen

Contactgegevens

Opmerking

Naam Peter van Loosbroek
Straat + huisnummer Wilgenstraat 4
Postcode + Woonplaats 5382 KH Vinkel (Noord Brabant)
Telefoon 06 218 532 20
E-mail

Een paar verzoeken indien je vragen hebt over boeddhisme

Ga zelf op onderzoek uit

Helaas ben ik niet in de gelegenheid om extra tijd vrij te maken voor het beantwoorden van vragen. Het werk wat je op mijn site vind is puur liefdadigheid; ik steek er zowat al mijn vrije tijd in, dus blijft er weinig over. Dit betekent niet dat ik geheel onwillig ben om vragen te beantwoorden. Op de website echter tref je alle benodigde informatie aan over datgene wat de Boeddha heeft geleerd: het lijden en het ophouden van het lijden. Uiteindelijk is het toch een zoektocht die je hoofdzakelijk zelf moet gaan. Als je de Dhamma goed leert en beoefend, dan zal het zijn alsof ik altijd als een edele vriend (kalyana mitta) bij je ben.

  • Op de pagina Vraagbaak staan veel vragen en antwoorden. Als je een vraag hebt waarvan jij het nuttig vindt dat die vraag op de pagina Vraagbaak opgenomen wordt, dan hoor ik dat graag.

Bestudeer en beoefen de oorspronkelijke Leer

Het komt voor dat mensen op allerlei manieren verkeerd geďnformeerd zijn over het boeddhisme, bijvoorbeeld door slechte boeken te lezen of doordat men allerlei discussies aangaat. Zo word je al snel op het verkeerde spoor gezet. Als gevolg daarvan komen mensen bij mij met vragen die in wezen niets met het boeddhisme (laat staat het oorspronkelijke boeddhisme) van doen hebben. De boeddhistische methode is om te studeren aan de bron of in elk geval je te richten op betrouwbare informatie en die kennis vervolgens in praktijk te brengen. Dat is de weg van een wijs mens en die is veel waardevoller dan al het gediscussieer. Als je deze site volgt, dan zullen alle twijfels van je afvallen en zal het doel (Nibbana) steeds dichter binnen je bereik komen.

Verder kan iedereen voor zichzelf bepalen welke stroming men wil volgen. Mensen die andere stromingen willen volgen dan het Theravada, dienen zich met hun vragen te wenden naar mensen die die stroming vertegenwoordigen.

Werkstukken

Scholieren stellen vaak vragen omtrent een werkstuk, een spreekbeurt etc. Daar is niets mis mee, maar het gaat erom dat je jezelf in de materie moet verdiepen om er daadwerkelijk iets van te leren. Om een schrijver alle antwoorden op je vragen op een presenteerblaadje aan te laten leveren, heeft geen enkele zin. Je moet het zélf doen. Hierbij wil ik ook de aantekening maken, dat aan leerlingen in sommige gevallen hele rare en verkeerde vragen worden gesteld zodat zij daar niet uitkomen, laat staan dat ze er iets aan hebben. Uiteraard is dat te wijten aan een onvoldoende kennis van de docent zelf.