Geluk

Sukha vagga

Hoofdstuk 15 Naar de Hoofdpagina van de Dhammapada.
Dhammapada 197-208

Zij die geen vijandigheid in zich dragen zijn zelfs gelukkig terwijl zij temidden van vijanden leven.

197. Wij, die niet haten, leven gelukkig temidden van hen die haten. Onder hatende mensen leven wij vrij van haat.

susukham vata jivama verinesu averino verinesu manussesu viharama averino

Voor hen met gevoelens van goede gezondheid, is het inderdaad comfortabel om onder de zieken (met bezoedelingen) te leven.

198. Wij, die gezond zijn, leven gelukkig temidden van hen die ziek zijn. Onder zieke mensen leven wij vrij van ziekten.

susukham vata jivama aturesu anatura aturesu manussesu viharama anatura

Zonder dat wij opgewonden zijn leven wij in alle comfort temidden van zeer opgewonden wereldse mensen.

199. Wij, die vrij van waanzinnigheid zijn, leven gelukkig temidden van hen die waanzinnig zijn. Onder waanzinnige mensen leven wij vrij van waanzinnigheid.

susukham vata jivama ussukesu anussuka ussukesu manussesu viharama anussuka

Bezitloos (van slechte eigenschappen) leven wij in groot geluk. Ondersteund door vreugde zijn wij als hemelwezens (deva's).

susukham vata jivama yesam no natthi kińcanam pitibhakkha bhavissama deva Abhassara yatha

Wij leven gelukkig, wij hebben geen eigenschappen om ons zorgen over te maken. Doordat wij met geluk gevoed worden, zijn wij als de Abhassara deva's.

Meer lezen...

Overwinning werkt vijandigheid in de hand. De overwonnene blijft in ellende achter. Voorbij overwinning en verslagen zijn, ligt de zegen van gelijkmoedigheid.

201. Overwinning geeft aanleiding tot haat, want zij die verslagen zijn verblijven in ellende. De kalme persoon verblijft in geluk omdat hij boven overwinning en verslagen zijn uitgestegen is.

jayam veram pasavati dukkham seti parajito upasanto sukham seti hitva jayaparajayam

Geen vuur als begeerte, geen misdaad als haat, geen lijden als het 'zelf'. Nibbana is de hoogste zegen.

202. Er is geen vuur als begeerte, geen misdaad als haat, geen lijden als de aggregaten, geen geluk dan de hoogste vrede.

natthi ragasamo aggi natthi dosasamo kali natthi khandhasama dukkha natthi santiparam sukham

Honger is de ergste ziekte. Het leven in samsara de ergste wanhoop. Hier aan voorbij ligt de zegen van Nibbana.

jighaccha parama roga sankhara parama dukkha etam natva yathabhutam nibbanam paramam sukham

De meest erge ziekte is honger. Het ergste van pijn ligt besloten in samengestelde dingen (sankhara's). Wanneer deze realistische kijk op dingen ontwikkeld is, dan is dat het hoogste geluk hetgeen overeenkomt met Nibbana. Met honger wordt hier de honger naar voedsel (ahara) voor geconditioneerde dingen bedoeld waardoor je aan samsara gebonden blijft.

Meer lezen...

Goede gezondheid is het allerbelangrijkste bezit. Tevredenheid is de hoogste weelde. Degene die betrouwbaar zijn, zijn de besten onder je relaties. Nibbana is het hoogste geluk.

204. Gezondheid is het beste bezit, tevredenheid het hoogste van alle weelde, de besten onder je relaties zijn zij die betrouwbaar zijn, Nibbana is het hoogste geluk.

arogyaparama labha santutthiparamam dhanam vissasaparana ńati nibbanam paranam sukham

Terwijl zij de smaak van afzondering en kalmte proeven, drinken zij, die onbezoedeld zijn, de vreugde van de Dhamma.

205. Nadat hij de smaak van afzondering heeft geproefd en ook de verheven kalmte ervaren heeft hetgeen het resultaat is van de afwezigheid van bezoedelingen -- drinkt iemand de vreugde van de Dhamma.

pavivekarasam pitva rasam upasamassa ca niddaro hoti nippapo dhammapitirasam pibam

Om samen te zijn met edele mensen betekent altijd geluk. Vermijd dwazen, dan ben je altijd vredig.

206. Het zien van de edelen is goed. Met hen te leven strekt altijd tot geluk. Door nooit dwazen te zien is iemand altijd gelukkig.

sahu dassanamariyanam sannivaso sada sukho adassanena balanam niccam'eva sukhi siya

In het gezelschap van idioten ervaart iemand altijd ellende. Maar de wijzen zijn altijd een bron van warmte en begrip. Dat is je ware familie.

207. Wie zich beweegt in het gezelschap van dwazen, kan een lange periode van verdriet tegemoet zien. Het samenzijn met dwazen, is als een leven met de vijand. Maar met de wijzen zijn, dat is als de gelukkige ontmoeting met je eigen volk.

balasangatacari hi dighamaddhana socati dukkho balehi samvaso amitteneva sabbada dhiro ca sukhasamvaso natinam'va samagamo

De maan volgt het pad van de sterren. Volg op dezelfde wijze het pad van de wijzen.

208. Ga daarom om met de wijzen, zij die over wijsheid beschikken, die goed geleerd zijn, die standvastig zijn in deugdzaamheid. Zulke edele personen wiens geluid eerlijk is, dien je te volgen -- net zoals de maan het pad van de sterren volgt.

tasma hi dhiram ca pańńan ca bahussutam ca dhorayhasilam vatavantam ariyam tam tadisam sappurisam sumedham bhajetha nakkhattapatham'va candima