Nandiya de lekenvolgeling

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

Zij die goede daden hebben verricht worden in hemelse sferen verwelkomt alsof zij lang weggeweest zijn en zij worden verwelkomd door hun verwanten.

219. Als iemand veilig thuiskomt nadat hij voor lange tijd ver van huis is geweest, dan verheugen zijn vrienden, zij die hem geluk wensen en ook zijn verwanten zich in zijn veilige terugkeer.

cirappavasim purisam durato sotthimagatam natimitta suhajja ca abhinandanti sagatam

Wanneer een persoon, die voor een lange tijd ver van huis heeft gewoond en vervolgens veilig terugkeert, wordt door zijn vrienden, door hen die het goed met hem voorhebben en ook door zijn verwanten, met blijdschap verwelkomd. Zij zijn blij omdat hij veilig is teruggekeerd.

De gevolgen van een goed leven verwelkomen de goeddoener in het hiernamaals. Precies zoals bloedverwanten een familielid van een lange reis verwelkomen.

220. Als verdienstelijke daden zijn verricht en men van deze wereld naar de andere wereld gaat, dan verwelkomen die verdiensten iemand daar op dezelfde manier zoals verwanten een geliefde ontvangen die van een lange reis terugkeert.

tatheva katapu˝˝am'pi asma loka param gatam pu˝˝ani patiganhanti piyam ˝atim'va agatam

Op dezelfde manier, wanneer zij die verdienstelijke daden hebben verricht, en van deze wereld naar de volgende gaan, dan verwelkomen de verdiensten (de gevolgen van de verdienstelijke daden) hen, zoals vrienden en verwanten hem verwelkomen wanneer hij van een lange reis terugkeert.

Deze Detailpagina wordt zo snel mogelijk verder uitgewerkt. Zie de pagina Dhammapada info voor meer informatie.

RegID: Dhp219-220
Bijgewerkt op: 25 juli 2005
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen