De drie dochters van Mara

De context voor deze pagina volgt t.z.t.

De overwinning van het Boeddhaschap is onfeilbaar, onomkeerbaar en onbetwistbaar.

179. De Boeddha, die geen spoor achterlaat, wiens gezichtsveld onbegrensd is; zijn overwinning kan door niemand in deze wereld ooit ongedaan gemaakt worden. Geen enkele andere bezoedelingen zullen volgen. Via welk pad denk je hem dan nog te kunnen verleiden?

yasa jitam navajiyati jitam'assa no yati koci loke tam Buddham anantagocaram apadam kena padena nessatha

De overwinning van de Boeddha was een hele echte. Niemand kan zijn overwinning ongedaan maken. En niets van wat hij heeft overwonnen, zoals hartstochten en andere bezoedelingen, kunnen terugkeren of worden gevolgd door andere bezoedelingen. Niets kan hem verleiden. Dat is omdat zijn overwinning zo compleet is, dat zijn visie zo oneindig is. Hij laat geen pad (of spoor) (van bezoedelingen) achter. Op welke manier of via welk pad (van bezoedelingen) denk je hem dan nog te kunnen verleiden of in de val te lokken?

In Boeddhaschap is elke begeerte uitgerukt. Er zijn geen vallen meer noch gevangenneming.

180. De Boeddha, die geen spoor achterlaat, wiens gezichtsveld onbegrensd is; in hem is geen gevangennemende, vergiftigachtige begeerte die iemand op een dwaalspoor zet. Via welk pad denk je hem dan nog te kunnen verleiden?

yassa jalini visattika tanha natthi kuhi˝ci netave tam Buddham anantagocaram apadam kena padena nessatha

De Boeddha die vrij is van begeerte (tanha) voor het vastgrijpen van het web met haar verlokkingen, wiens visie onbegrensd is. Op welke manier of via welk pad (van bezoedelingen) denk je hem dan nog te kunnen verleiden of in de val te lokken?

Deze Detailpagina wordt zo snel mogelijk verder uitgewerkt. Zie de pagina Dhammapada info voor meer informatie.

RegID: Dhp179-180
Bijgewerkt op: 12 juli 2005
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen