Introductie boeddhisme

Maak op een plezierige manier kennis met het oorspronkelijke boeddhisme — het Theravada oftewel 'de School van de Ouderlingen'. Leer op een leuke manier hoe het boeddhisme is ontstaan en ontdek wie de Boeddha was. Maak kennis met de boeddhistische meditatie en lees in heldere taal wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen.

Inhoudsopgave

Inleiding

Dhammapada

Ontstaan van het boeddhisme

Unieke religie

Over de Boeddha

Boeddhisme in de praktijk

Citaten van de Boeddha

Boeddhisme — De Leer van de Boeddha

Basis van het boeddhisme

De boeddhistische meditatie

Beroemde toespraken

Overige

Inleiding

Het Theravada archief van Sleutel tot Inzicht is erg groot en er zijn vele mooie en inspirerende boeddhistische teksten en leerstellingen beschikbaar. Omdat deze pagina een introductie is, is slechts een klein deel daarvan hier samengebracht.

Vaak zijn veel links aangebracht. Dat is nodig om het geheel compleet te maken. Het is verleidelijk om op de links te klikken, maar voor een introductie is dat niet altijd nodig.

Tip Het is helemaal niet nodig om alle onderwerpen op deze introductiepagina te raadplegen. Maak gerust eens een uitstapje naar een ander deel van de website. Je kan altijd op deze pagina de draad weer oppakken als je dat wilt. Zorg altijd dat het leuk blijft.

Dhammapada

Tip De uitvoering van de Dhammapada van het Theravada Archief is heel bijzonder in de wereld...

Het zijn 423 korte en inspirerende versjes verdeeld over 26 hoofdstukken. De bijbehorende 423 prachtige illustraties zijn extra ondersteunend en zorgen voor een prettige en realistische beleving. In een aantal gevallen zijn er Detailpagina's uitgewerkt met prachtige verhalen en uitleg van de boeddhistische Leer wat het geheel mooi en compleet maakt. Extra motiverend!

Je kan deze introductie ook gerust even overslaan en eens door de Dhammapada heen wandelen.

Tips

  • Via de Sitemap is heel veel te benaderen. Zo zijn er o.a. Help bestanden met lijsten. Hiermee haal je veel mooie en interessante onderwerpen op.
  • Via de Sutta Pitaka op de Sitemap krijg je een goed inzicht in de Ti Pitaka en kan je vele toespraken benaderen.

Ontstaan van het boeddhisme

Hier wordt het ontstaan van het boeddhisme in eenvoudige bewoording uitgelegd. Het verhaal gaat vergezeld met leuke afbeeldingen.

Unieke religie

Dromers zeggen dat alle religies op hetzelfde neerkomen. Maar zij die wakker zijn weten wel beter.

Over de Boeddha

Maak kennis met wie de Boeddha was en hoe hij in de wereld stond.

Boeddhisme in de praktijk

Boeddhisme in de praktijk is een serie waarin belangrijke aspecten worden belicht die zich in het dagelijkse leven van iedereen voordoen. Deze aspecten zijn vaak kernzaken die binnen de boeddhistische Leer een centrale rol innemen. Op deze manier wordt voor iedereen waardevolle informatie verstrekt en tegelijkertijd het boeddhisme voor geïnteresseerden toegankelijker gemaakt.

Alleen sommige van deze onderwerpen worden in onderstaande lijst geplaatst. Ga voor alle pagina's in de serie naar de hoofdpagina Boeddhisme in de praktijk.

Citaten van de Boeddha

Omdat er verschillende mensen zijn, heeft de Boeddha zijn Leer op verschillende manieren onderwezen. Op de pagina Citaten van de Boeddha worden steeds de belangrijkste kernpunten daarvan weergegeven, zonder dat we te diep in details treden. Dit is erg inspirerend en leerzaam. Want op deze wijze worden belangrijke dingen vaker en toch steeds op een andere manier herhaald.

Boeddhisme — De Leer van de Boeddha

De Leer van de Boeddha is een compilatie van de meest belangrijke onderwerpen van de boeddhistische Leer. Met zorgvuldige precisie beschreven op basis van de Theravada leerstellingen.

Het belangrijkste doel van deze serie is om de structuur van de boeddhistische Leer correct, duidelijk, origineel en compleet in beeld te brengen zodat bestudering en beoefening makkelijker wordt.

Basis van het boeddhisme

Deze lijst leidt je al snel tot de meer technische kant van zaken, maar om kennis te maken kan je er ook oppervlakkig doorheen lopen zodat je toch de belangrijke hoofdonderwerpen niet mist. Later kan je je verder verdiepen in de materie.

Wijziging De onderwerpen in de lijst hieronder zijn items in het woordenboek. Deze items blijven wel in het woordenboek, maar er zullen afzonderlijke pagina's voor worden gemaakt binnen de serie De Leer van de Boeddha.

De boeddhistische meditatie

Er zijn vele onderwerpen over meditatie die zeer gedetailleerd zijn uitgewerkt. Het lezen van toespraken, de Leer verkennen e.d. is ook een vorm van meditatie. Je komt dus steeds zaken tegen die met meditatie verbonden zijn, maar sommige onderwerpen zijn heel specifiek op meditatie afgestemd. Onderstaand is slechts een kleine greep uit de vele beschikbare onderwerpen.

Beroemde toespraken

Een greep uit de vele toespraken die Sleutel tot Inzicht rijk is. Zeer inspirerend!

Tip Loop de secties van de Sutta Pitaka af en ontdek veel meer geweldig mooie toespraken!

Overige

Document info
RegID Hlp016
Bijgewerkt 6 september 2020 14:13:11
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen