Introductie boeddhisme

Maak op een plezierige manier kennis met het oorspronkelijke boeddhisme — het Theravada oftewel 'de School van de Ouderlingen'. Leer op een leuke manier hoe het boeddhisme is ontstaan en ontdek wie de Boeddha was. Maak kennis met de boeddhistische meditatie en lees in heldere taal wat de Boeddha werkelijk heeft onderwezen.

Inhoudsopgave

Inleiding

Dhammapada

Ontstaan van het boeddhisme

Unieke religie

Over de Boeddha

Basis van het boeddhisme

De boeddhistische meditatie

Beroemde toespraken

Overige

Inleiding

Het Theravada archief van Sleutel tot Inzicht is erg groot en er zijn vele mooie en inspirerende boeddhistische teksten en leerstellingen beschikbaar. Omdat deze pagina een introductie is, is slechts een klein deel daarvan hier samengebracht.

Vaak zijn veel links aangebracht. Dat is nodig om het geheel compleet te maken. Het is verleidelijk om op de links te klikken, maar voor een introductie is dat niet altijd nodig.

Tip Het is helemaal niet nodig om alle onderwerpen op deze introductiepagina te raadplegen. Maak gerust eens een uitstapje naar een ander deel van de website. Je kan altijd op deze pagina de draad weer oppakken als je dat wilt. Zorg altijd dat het leuk blijft.

Dhammapada

Tip De uitvoering van de Dhammapada van het Theravada Archief is heel bijzonder in de wereld...

Het zijn 423 korte en inspirerende versjes verdeeld over 26 hoofdstukken. De bijbehorende 423 prachtige illustraties zijn extra ondersteunend en zorgen voor een prettige en realistische beleving. In een aantal gevallen zijn er Detailpagina's uitgewerkt met prachtige verhalen en uitleg van de boeddhistische Leer wat het geheel mooi en compleet maakt. Extra motiverend!

Je kan deze introductie ook gerust even overslaan en eens door de Dhammapada heen wandelen.

Tips

  • Via de Sitemap is heel veel te benaderen. Zo zijn er o.a. Help bestanden met lijsten. Hiermee haal je veel mooie en interessante onderwerpen op.
  • Via de Sutta Pitaka op de Sitemap krijg je een goed inzicht in de Ti Pitaka en kan je vele toespraken benaderen.

Ontstaan van het boeddhisme

Hier wordt het ontstaan van het boeddhisme in eenvoudige bewoording uitgelegd. Het verhaal gaat vergezeld met leuke afbeeldingen.

Unieke religie

Dromers zeggen dat alle religies op hetzelfde neerkomen. Maar zij die ontwaakt zijn weten wel beter.

Over de Boeddha

Maak kennis met wie de Boeddha was en hoe hij in de wereld stond.

Basis van het boeddhisme

Deze lijst leidt je al snel tot de meer technische kant van zaken, maar om kennis te maken kan je er ook oppervlakkig doorheen lopen zodat je toch de belangrijke hoofdonderwerpen niet mist. Later kan je je verder verdiepen in de materie.

De boeddhistische meditatie

Er zijn vele onderwerpen over meditatie die zeer gedetailleerd zijn uitgewerkt. Het lezen van toespraken, de Leer verkennen e.d. is ook een vorm van meditatie. Je komt dus steeds zaken tegen die met meditatie verbonden zijn, maar sommige onderwerpen zijn heel specifiek op meditatie afgestemd. Onderstaand is slechts een kleine greep uit de vele beschikbare onderwerpen.

Beroemde toespraken

Een greep uit de vele toespraken die Sleutel tot Inzicht rijk is. Zeer inspirerend!

Tip Loop de secties van de Sutta Pitaka af en ontdek veel meer geweldig mooie toespraken!

Overige

Document info
RegID Hlp016
Bijgewerkt 22 juni 2020 09:11:43
Auteur Peter van Loosbroek — Ananda
Locatie www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overig Geen