Jataka info

Achtergrondinformatie en ontwikkeling

Inhoudsopgave

Achtergrondinformatie over de Jataka

Hoofdstukken

Bijzonderheden

Nummering en verwijzing in het Theravada Archief

Navigatie

Planning en verloop

Naar de Hoofdpagina van de Jataka

Achtergrondinformatie over de Jataka

Jataka, of 'Geboorteverhalen' is een collectie van 547 verhalen (in Birma wordt verwezen naar 550 geboorteverhalen) die de vorige levens beschrijven van de Boeddha Gotama toen hij nog een Bodhisatta was. De Jataka is een uitgebreid werk van verzen (gatha's) die de 547 verhalen bevatten zoals die door de Boeddha zijn verteld. De verhandeling is onderverdeeld in hoofdgroepen (nipata's) overeenstemmend het aantal verzen omtrent elk verhaal: de enkelvoudige vers-verhalen zijn geclassificeerd als Eka Nipata, de tweevoudige vers-verhalen als Duka Nipata etc. Het is het commentaar op de verzen dat het geboorteverhaal compleet maakt. In deze geboorteverhalen zijn de morele principes en oefeningen samengevat die de Bodhisatta in acht nam om zichzelf te ontwikkelen en te perfectioneren om het Boeddhaschap te kunnen verwerven.

Elk verhaal opent met een inleiding, de 'paccuppannavatthu' oftewel 'het verhaal over het heden', dat verwijst naar de toen aanwezige omstandigheden in het leven van de Boeddha welke hem de aanstoot gaven het geboorteverhaal te vertellen en aldus enige gebeurtenissen te openbaren, in de lange reeks van zijn vorige bestaanstoestanden als een Bodhisatta.

Aan het eind is er altijd een beknopte samenvatting waar de Boeddha de verschillende 'acteurs' in het verhaal identificeert in hun geboorte ten tijde van zijn toespraak. Elk verhaal is tevens geïllustreerd door één of meer gatha's, uitgesproken door de Boeddha toen hij nog een Bodhisatta was en zo zijn rol speelt in het verslag. Maar soms worden de verzen door de Boeddha uitgesproken; dan worden ze abhisambuddha gatha genoemd. Voor meer, zie Jataka info

Hoofdstukken

 1. Eka Nipata
 2. Duka Nipata
 3. Tika Nipata
 4. Catukka Nipata
 5. Pañca Nipata
 6. Cha Nipata
 7. Satta Nipata
 8. Attha Nipata
 9. Nava Nipata
 10. Dasa Nipata
 11. Ekadasa Nipata
 12. Dvadasa Nipata
 13. Terasa Nipata
 14. Pakinnaka Nipata
 15. Visati Nipata
 16. Timsa Nipata
 17. Cattalisa Nipata
 18. Satthi Nipata
 19. Pannasa Nipata
 20. Sattati Nipata
 21. Asiti Nipata
 22. Maha Nipata

Bijzonderheden

Omdat er slechts een paar jataka's beschikbaar zijn, zijn op de Hoofdpagina de nipata's niet weergegeven.

Nummering en verwijzing in het Theravada Archief

De aanduiding voor de Jataka (J), het nummer van de Jataka. Voorbeeld: J313.

Navigatie

In een aantal gevallen volgens de Standaardnavigatie in de Help. Alleen als er aangrenzende jataka's zijn, kan naar de vorige en volgende jataka worden gesurft. In elk geval kan via de Hoofdpagina de jataka's worden benaderd. Via de navigatiebalk onder aan de pagina van elke jataka, kan weer terug naar de Hoofdpagina worden gegaan.

Planning en verloop

Volgorde Omschrijving Status
1 Tekst, verwijzingen en eindnoten herzien. Nog niet bezig
RegID: J_info
Bijgewerkt op: 5 oktober 2006
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen